Ungdoms-SM i CNC-teknik

Ungdoms-SM i CNC-teknik

Ungdoms-SM i CNC-teknik arrangeras årligen och ger både elever och skolor en möjlighet att visa upp sin vassa kompetens. Syftet är att ge ungdomar ett sammanhang där vi tillsammans bygger yrkesstolthet. CNC-kunskaper är en eftertraktad kompetens i branschen och med tävlingarna vill vi höja attraktionskraften och statusen för yrket.

Kontakta oss

Har du några frågor? Ta kontakt med Jeannette Vånerhag så hjälper hon dig vidare!

Hur går tävlingen till?

Tävlingen genomförs i lag om två personer där tävlingsupplevelsen är uppdelad i tre olika steg. Varje steg är en vidarekvalificering till nästa steg där sista steget är finalen som genomförs under Elmia Subcontractor.

18 mars – 19 maj, 2024

Tävlingens första steg är uppdelad i två delmoment. Del A som är en webbaserad teoretisk del, och del B som är praktisk uppgift uppdelad i två moment – fräsning och svarvning. Mätprotokollen ska skickas in till tävlingsledningen för bedömning. I den här deltävlingen kvalificerar sig det bästa laget från varje skola till nästa steg.

Tid för genomförande: Ca en skoldag

12 augusti – 20 september, 2024

Tävlingens andra steg är uppdelad i två delmoment. Del A som är en webbaserad teoretisk del, och del B som är praktisk uppgift uppdelad i två moment – fräsning och svarvning. Detaljerna ska skickas in till tävlingsledningen för bedömning. I den här deltävlingen kvalificerar sig mellan 6-8 lag till finalen och det sista steget.

Tid för genomförande: Ca en skoldag

12-14 november, 2024

Tävlingens tredje steg är en nationell tävling som arrangeras under Elmia Subcontractor. Från den tredje deltävlingen kvalificerar sig det bästa laget till Yrkes-SM som genomförs i Stockholm 2026. I Yrkes-SM tävlar lagets deltagare individuellt, antingen i svarvning eller fräsning.

Exempel på tävlingsuppgifter 

Vill du ha uppgifter att träna på innan? Ladda gärna ner våra övningsuppgifter här.

Industrins yrkestävlingar

Ungdoms-SM i CNC-Teknik, fräsning och svarvning, är två av sex bland Industrins yrkestävlingar. Bakom tävlingarna finns Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Skärteknikcentrum Sverige och Svetskommissionen.

Yrkestävlingar arrangeras sedan flera år tillbaka av WorldSkills Sweden, i ett stort antal yrken där allt från florist till automationstekniker återfinns. Den största tävlingen heter WorldSkills Competition och är en världsomfattande tävling för ungdomar upp till 22 år (med vissa undantag) där 1200 tävlande träffas för att göra upp om medaljer i ett femtiotal yrkeskategorier.