Ungdoms-SM i CNC-teknik

Industrins yrkestävlingar

Ungdoms-SM i CNC-teknik 2023

Ungdoms-SM ger en möjlighet för elever att visa sin vassa kompetens och skolor att visa sin höga kvalitet. Yrkestävlingar finns för att ge ungdomar ett sammanhang där vi tillsammans bygger yrkesstolthet. Det viktigaste är inte att vinna eller kvalificera sig utan att ge alla chansen att förstå hur eftertraktade de är i branschen.

Tävlingen genomförs i lag om två personer där tävlingsupplevelsen är uppdelad i tre olika steg. Vardera steg är en vidarekvalificering till nästa steg där sista steget är finalen som genomförs under Elmia Subcontractor.

Steg I: 3 mars – 12 maj 2023
Steg II: 13 september – 29 september 2023
Steg III: 14 – 16 november 2023

Steg I genomförs mellan 3 mars – 12 maj 2023
Tävlingens första steg är uppdelad i två delmoment. Del A som är en webbaserad teoretisk del och del B som är praktisk uppgift uppdelad i två moment – fräsning och svarvning. Resultatet/ritningen ska skickas in till tävlingsledningen för bedömning. Räkna med att det första steget tar minst en halv skoldag att genomföra.

OBS alla detaljer skall vara tävlingsledningen till handa senast den 15 maj

Steg II genomförs mellan den 13 september – 29 september 2023
Steg två genomförs som en lokal tävling och innehåller likt steg ett en webb-baserad teoridel och en praktisk uppgift.

OBS alla detaljer skall vara tävlingsledningen till handa senast den 4 oktober.

Steg III genomförs mellan 14 – 16 november 2023, Elmia Subcontractor
Tävlingens tredje steg är en nationell tävling som arrangeras under Elmia Subcontractor. Från den tredje deltävlingen kvalificerar sig det bästa laget till Yrkes-SM som genomförs i Karlstad 2024. Yrkes-SM är en individuell tävling där lagets deltagare tävlar individuellt, antingen i CNC-Teknik svarvning eller CNC-Teknik fräsning.

Industrins yrkestävlingar
Ungdoms-SM i CNC-Teknik är en av fem bland Industrins yrkestävlingar. Bakom tävlingarna finns organisationer som: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Skärteknikcentrum Sverige och Svetskommissionen.

Yrkestävlingar arrangeras sedan flera år tillbaka i ett stort antal yrken där allt från florist till svetsare och automationstekniker återfinns. Den största tävlingen heter WorldSkills Competition och är en världsomfattande tävling för ungdomar upp till 22 år (med vissa undantag) där 1 200 tävlande träffas för att göra upp om medaljer i ett femtiotal yrkeskategorier.