Ungdoms-SM i CAD-konstruktion

Ungdoms-SM i CAD-konstruktion

Ungdoms-SM i CAD-konstruktion arrangeras årligen och ger både elever och skolor en möjlighet att visa upp sin skarpa kompetens. Syftet är att ge ungdomar ett sammanhang där vi tillsammans bygger yrkesstolthet. CAD-kunskaper är en eftertraktad kompetens i branschen och med tävlingarna vill vi höja attraktionskraften och statusen för yrket.

De tre främsta i finalen i Ungdoms-SM kvalificerar sig till Yrkes-SM som hålls i Stockholm år 2026.

Kontakta oss

Har du några frågor? Ta kontakt med Martina Elf så hjälper hon dig vidare!

Hur går tävlingen till?

Tävlingen består av tre steg: två uttagstävlingar och en final. Det är en individuell tävling där den bästa deltagaren i varje klass går vidare från det första steget.

Programvara

Under uttags- och finaltävlingarna används valfritt CAD-program.

30 september – 1 november, 2024

Tävlingens första del innefattar en webbaserad teoridel och en praktisk övning där resultatetfilerna skickas in för bedömning. De två olika delarna får genomföras i valfri ordning.

Tid för genomförande: En halv skoldag

13 januari – 14 februari, 2025

Tävlingens andra del innefattar en praktisk del där resultatfilerna skickas in för bedömning.

Tid för genomförande: En halv skoldag

Mars, 2025

Under finaldagen kommer de tävlande få uppgifter där det på tid gäller att utföra olika konstruktioner där problemlösning och mekaniskt korrekta ritningar ligger i fokus. Finalen arrangeras digitalt och utgår ifrån respektive skola.

Tid för genomförande: En skoldag

Exempel på tävlingsuppgifter

Vill du ha uppgifter att träna på innan? Ladda gärna ner våra övningsuppgifter från tidigare år.

Industrins yrkestävlingar

Ungdoms-SM i CAD-konstruktion är en av sex bland Industrins yrkestävlingar. Bakom tävlingarna finns Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Skärteknikcentrum Sverige och Svetskommissionen.

Yrkestävlingar samordnas sedan flera år tillbaka av WorldSkills Sweden, i ett stort antal yrken där allt från florist till automationstekniker återfinns. Den största tävlingen heter WorldSkills Competition och är en världsomfattande tävling för ungdomar upp till 22 år (med vissa undantag) där 1200 tävlande träffas för att göra upp om medaljer i ett femtiotal yrkeskategorier.