Industrins yrkestävlingar – Ungdoms-SM i CNC-teknik

Varmt välkommen till industrins yrkestävling Ungdoms-SM i CNC-teknik. På följande sida kan du läsa om vilka som står bakom tävlingen, varför vi gör detta och tävlingens sammanhang.

Industrins yrkestävlingar består i Sverige av följande yrkestävlingar: automationsteknik, CAD-konstruktion, CNC-teknik (fräs/svarv), industriel och svets. Bakom tävlingarna finns branschorganisationer och avtalstecknande parter som: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Skärteknikcentrum Sverige och Svetskommissionen.

TRE STEG

Tävlingen genomförs i tre steg med start vårterminen 2022. De två första stegen är uttagstävlingar.

steg I: 14 mars – 13 maj 2022 (detaljer tävlingsledningen till handa senast den 16 maj).
steg II: 29 augusti – 22 september 2022 (detaljer tävlingsledningen till handa senast den 23 september).
steg III: 15 – 17 november 2022, Elmia Subcontractor.

Tävlingen är en lagtävling med två personer i varje lag. Det är en fördel att låta hela klassen i åk 2 delta i det första steget som är en uttagstävling på den egna skolan. Alla som vill får delta. Steg I innefattar: en webb-baserad teoridel som skall utföras individuellt, och en praktisk övning som skall utföras i lag. Resultatet från den praktiska delen skickas in för bedömning i ett spårbart paket. Härifrån kvalificerar sig de bästa lagen i varje klass till steg II. Efter uttagstävlingen i steg II vet vi vilka lag som går vidare till steg III – den nationella finalen i Ungdoms-SM i november.

De ungdomar som når förstapris under finalen på Elmia Subcontractor är direktkvalificerade till tävlingen Yrkes-SM 2024.

HUR GÅR DET TILL?

Anmälan öppnar den 1 mars och är öppen under hela tävlingsperioden. Tävlingsinstruktioner och uppgifter skickas ut med start den 14 mars. När resultatet är sammanställt i början av maj vet vi vilka som går vidare till steg II.

Välkommen med din anmälan.

Länk för dig som även vill anmäla elever till Ungdoms-SM i CAD-konstruktion.

Laddar

TÄVLINGAR I YRKESSKICKLIGHET

Sedan flera år arrangeras yrkestävlingar i ett stort antal yrken, allt ifrån florist till svetsare och automationstekniker. Den största tävlingen heter WorldSkills Competition och är en världsomfattande tävling för ungdomar upp till 22 år (med vissa undantag) där 1 200 tävlande träffas för att göra upp om medaljer i ett femtiotal yrkeskategorier.

Tävlingen arrangeras jämna år från och med 2022 och länder i den internationella organisationen WorldSkills International konkurrerar om att få vara arrangör. Länder som Sydkorea (2001), Finland (2005), Japan (2007), Storbritannien (2011) och Förenade Arabemiraten/Abu Dhabi (2017) har alla stått för värdskapet genom åren. År 2019 arrangerades WorldSkills i Kazan och 2022 planeras den till Shanghai den 12 – 17 oktober.

Det finns även tävlingar på europeisk nivå, EuroSkills, detta mästerskap arrangeras udda år från och med 2021 i Graz. Det svenska yrkeslandslaget siktar nu på 2023 i St Petersburg. År 2016 var det Sverige och Göteborg som stod för värdskapet.

SVENSKA MÄSTERSKAP

För att utse bästa möjliga representanter i de olika yrkena arrangeras svenska mästerskap i yrkesskicklighet, Yrkes-SM. Dessa tävlingar arrangeras jämna år och första gången Yrkes-SM arrangerades var 2004 i Piteå.

Inom respektive yrke finns branschorganisationer som ansvarar för att tävlingarna går att genomföra. Det finns också en central organisation, WorldSkills Sweden, som ansvarar för samordning och arrangemang av Yrkes-SM samt förberedelser för WorldSkills Competition och EuroSkills. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Utbildningsdepartementet.

INDUSTRINS YRKESTÄVLINGAR

I gruppen industrins yrkestävlingar ingår yrkena automationsteknik (tävlingsyrket heter mekatronik), CAD-konstruktion, CNC-operatör (fräsning) och CNC-operatör (svarvning), industriel och svets. Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall har tagit ett gemensamt grepp kring dessa tävlingsgrenar tillsammans med sponsorer och samarbetspartners. Dessutom finns ett väl etablerat nätverk med yrkeslärare som är knutna till gruppen. Lärarna fungerar som experter och tränare för våra tävlande.

VARFÖR TÄVLINGAR?

Anledningarna till att vi engagerar oss i industrins yrkestävlingar är flera:
– våra företag har ett stort behov av kompetent och utbildad arbetskraft
– yrkestävlingarna bidrar till att ungdomar får kännedom om industribranschen
– yrkena synliggörs på ett positivt sätt genom yrkestävlingar och tävlingssituationen utgör en utmärkt plats för möte mellan arbetsgivare och potentiella medarbetare. Ett ”skyltfönster” för nyrekrytering av unga talanger
– stort engagemang skapas på flera olika nivåer i och med uttagstävlingar och finaler – inte minst bland yrkeslärare på skolor runt om i landet.

”Mina elever inspireras av tävlandet till att prestera bättre och höja nivån på sina resultat, dessutom höjer det statusen på utbildningen och nyrekryteringen blir lättare”.
Oskar Jonsson , lärare på Vilhelm Mobergsgymnasiet och expert i tävlingsgrenen CNC-operatör (svarvning).

VARMT VÄLKOMNA ATT DELTA I TÄVLINGEN OCH GE ERA ELEVER EN GIVANDE UPPLEVELSE!