Tävling – SM i CAD-konstruktion

Välkommen till Industrins yrkestävlingar SM i CAD-konstruktion 2020

Välkommen till denna spännande tävlingsdag där sex tävlingsdelegater träffas för att göra upp om de åtråvärda pallplatserna. Tävlingen arrangeras digitalt med anledning av att Yrkes-SM ställts in på grund av coronapandemin.

Det hindrar dock inte industribranschen som – i stället för att ställa in – ställer om. Mötesplattformen Zoom används och den är öppen för tävlingsdelegater, tävlingsledning och press. De som vill följa tävlingen är välkommen att göra det via Skärteknikcentrum Sveriges Facebooksida. Där kommer det även gå bra att ställa frågor.

Program med hålltider

09:00 09:15 välkommen och tävlingsinformation
09:15 11:15 tävlingspass 1
11:15 12:15 lunch
12:15 15:00 tävlingspass 2
15:00 15:30 intervjuer med tävlingsdelegaterna
15:30 16:00 resultat och digital prisutdelning
– efterföljande intervjuer med pristagarna.

Industrins yrkestävlingar CAD-konstruktion

Tävlingsdagen den 22 april är det sista av tre steg. Steg I – uttagstävling på skolor i Sverige. Steg II – regionfinal i Västerås och Finspång. Steg III – SM digitalt.

Tävlingsledningen strävar efter att hitta kompetenta och lösningsfokuserade elever inom ämnesområdet. Målet är att synliggöra kompetensen bland ungdomar i Sverige. Dels genom uttagstävlingar och den nationella tävlingen Yrkes-SM. Dels genom kommande tävlingar på Europeisk och internationell nivå. Den progressionen gör att uppgifterna inte helt passar in i de kursplaner i ämnet CAD som skolorna arbetar med i Sverige.

Det är dessutom värdefullt att i tävlingssammanhang utmana tävlingsdelegaterna genom att ställa dem inför nya problem som de måste lösa under tävlingsdagen, precis som det kommer vara i ett Yrkes-EM, ett Yrkes-VM – eller i arbetslivet. Det är tävlingsledningens förhoppning att svårighetsgraden har varit ökande under tävlingarnas gång och tidspressen varit mer och mer kännbar.

Tävlingsdelegater

William Winsth, Danderyds gymnasium
Oskar Perers, Falu frigymnasium
Gustav Johansson, Göranssonska skolan
Edwin Svensson, Berzeliusskolan
Albin Hansson, Curt Nicolin Gymnasium
Jesper Nordström, Klara Teoretiska Gymnasium

Tävlingsledningen

Andreas Jillram
Gymnasielärare i konstruktion och CAD. Lärare på ABB Industrigymnasium i Västerås sedan 2007. Utbildad Flygingenjör. Andreas gillar att arrangera tävlingar – och att tävla för egen del. ”Jag tror att tävling till en viss gräns är bra för att stärka sin egen självbild och kunskapsnivå och om du använder framgångarna och motgångarna på rätt sätt så kommer du längre som människa”, berättar Andreas.

Sebastian Lönn
Gymnasielärare på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Utbildad Maskiningenjör. Kärleken till mekanik och design väcktes under barndomsåren när Sebastian lekte med ”världens bästa leksak”, LEGO. ”När jag arbetar med CAD så får jag utlopp för min kreativa sida”, berättar Sebastian. CAD är ett viktigt verktyg i processen att ta fram produkter varför mycket tid ägnas åt CAE-delen och FEA snarare än ren modellering – för att på riktigt vara med och utveckla hållbara och säkra produkter.

Theo Zemack
Elektriker på Scania i Södertälje och student på KTH i Stockholm med sikte på att bli Civilingenjör i maskinteknik. Theo har en lång meritlista i sammanhang som rör yrkestävlingar och representerade Sverige i Yrkes-EM (EuroSkills) 2018, Budapest och Yrkes-VM (WorldSkills) 2019, Kazan. Resan tog fart på Yrkes-SM i Uppsala 2018. ”Fem skolor var med och tävlade då. Under tävlingen fick vi till uppgift att mäta och modellera en propeller till en drönare. Min lärare tog ut mig, så vann jag och fick chansen att gå med i yrkeslandslaget”, berättar Theo.

Leila Khammari
Senior verksamhetsutvecklare på Skärteknikcentrum Sverige. Utbildad Automationsingenjör. Ansvarar, på uppdrag av den skärande bearbetningsbranschen, för tre av industrins sex tävlingsgrenar: CAD-konstruktion, CNC-fräsning och CNC-svarvning. ”Jag tänker att jag är ganska påhittig och kreativ och använder gärna ritningsunderlag till allt från bygget av fågelholkar till silverarbeten. Först en tanke och en skiss – därefter CAD”, berättar Leila.