Presentation

Om oss

Skärteknikcentrum Sverige är en branschorganisation som är öppen för företag i Sverige som har skärande bearbetning i sin verksamhet samt deras teknik- och materialleverantörer. Gemensamt för medlemsföretagen är deras höga tekniska nivå och starka drivkraft för utveckling. Tillsammans utgör vi ett skarpt nätverk som arbetar för att driva innovation och främja tillväxt, vilket stärker den skärtekniska branschens konkurrenskraft.

Skärteknikcentrum Sverige ägs av den nationella intresseföreningen Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige.

Med branschens framtid i fokus

Skärteknikcentrum Sveriges uppdrag är att driva en verksamhet som på olika sätt bidrar till en hållbar konkurrenskraft i branschens företag. Skärteknikcentrum Sveriges mål är att fungera som en partner till medlemsföretagen och att skapa värde som på lång sikt gynnar den skärtekniska branschen.

Nytta direkt

Skärteknikcentrum Sverige bedriver verksamhet som ger direkt nytta. Exempel på det är teknikträffar, validering och certifiering av yrkeskompetens, nätverk mellan företag och utvecklingsprojekt i innovation- och forskningsmiljöer.

Nytta på sikt

Skärteknikcentrum Sverige tillvaratar branschens intressen där det kan vara svårt för enskilda företag att agera. Exempel på detta är kvalitetssäkring av utbildningar inom skolsystemet samt medverkan i branschråd och expertgrupper inför politiska beslut som påverkar den skärtekniska branschen.

Historia

Skärteknikcentrum Sverige har sitt ursprung i Skärteknikcentrum i Gnosjöregionen, som bildades 1999 av en grupp företag inom den skärande bearbetningsbranschen och IUC Gnosjöregionen AB. År 2006 förvärvade Svenska Svarvföreningen samtliga aktier i bolaget, och i samband med detta ändrade både föreningen och bolaget sina namn. Skärteknikcentrum i Gnosjöregionen AB blev Skärteknikcentrum Sverige AB.

Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige har funnits sedan 1991. Vid starten hette föreningen Svenska Svarvföreningen. Namnet ändrades till Svenska Skärteknikföreningen 2006 när föreningen blev ensamägare till Skärteknikcentrum Sverige. Från och med föreningsstämman 2019 heter föreningen Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige.

Läs mer

Läs mer om vår verksamhet i vår branschtidning Skarpt läge.

Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige

Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige är en nationell intresseförening. Föreningen är öppen för företag i Sverige som har skärande bearbetning i sin verksamhet samt för teknik- och materialleverantörer till dessa företag.

Föreningen har funnits sedan 1991. Vid starten hette föreningen Svenska Svarvföreningen. Namnet ändrades till Svenska Skärteknikföreningen 2006 i samband med att föreningen blev ensamägare till Skärteknikcentrum Sverige. Från och med föreningsstämman 2019 heter föreningen Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige.

Skärteknikcentrum Sverige

Skärteknikcentrum Sverige är Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige helägda utvecklingsbolag. Bolaget har sitt ursprung i Skärteknikcentrum i Gnosjöregionen som bildades 1999 av en grupp företag inom den skärande bearbetningsbranschen och IUC Gnosjöregionen AB. År 2006 förvärvade Svenska Svarvföreningen samtliga aktier i bolaget och I samband med detta ändrade både föreningen och bolaget sina namn. Skärteknikcentrum i Gnosjöregionen AB blev Skärteknikcentrum Sverige AB.

Skärteknikcentrum Sveriges uppdrag

Skärteknikcentrum Sveriges uppdrag är att driva verksamhet som på olika sätt bidrar till uthållig konkurrenskraft i branschens företag. Föreningens medlemmar är särskilt viktiga för verksamheten, men den är lika tillgänglig för andra företag, både inom och utanför branschen.

Vi arbetar nationellt men förankrar och genomför våra aktiviteter och insatser lokalt.

Nytta direkt – Skärteknikcentrum bedriver verksamhet som ger nytta direkt i företagen. Exempel på det är validering och certifiering av yrkeskompetens, utbildningar, teknikträffar, nätverk mellan företag, utvecklingsprojekt tillsammans med forskningsmiljöer och annat projektstöd.

Nytta på sikt – Skärteknikcentrum tillvaratar branschens intressen där det är svårt för det enskilda företaget att agera. Exempel på det är kvalitetssäkring av utbildningar i skolsystemet, medverkan i branschråd och expertgrupper inför politiska beslut som har betydelse för tillverkningsindustrin i Sverige.

Kraftfullt samarbete – Skärteknikcentrum bygger styrka och verksamhet genom samarbeten och nätverkande med företag i branschen, forskningsmiljöer, offentliga och privata utbildningsanordnare, industrins olika intresseorganisationer och offentliga aktörer som har påverkan på industrins utveckling.