Industrins yrkestävlingar – Ungdoms-SM i CAD-konstruktion

Varmt välkommen till industrins yrkestävling Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. På följande sida kan du läsa om vilka som står bakom tävlingen, varför vi gör detta och tävlingens sammanhang.

Industrins yrkestävlingar består i Sverige av följande yrkestävlingar: automationsteknik, CAD-konstruktion, CNC-teknik (fräs/svarv), industriel och svets. Bakom tävlingarna finns branschorganisationer och avtalstecknande parter som: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Skärteknikcentrum Sverige, Svetskommissionen

TRE STEG

Tävlingen genomförs i tre steg. De två första stegen är uttagstävlingar:

steg I: 20 november – 15 januari 2021
steg II: februari – mars 2021
steg III: april 2021.

Tävlingen är individuell och det är en fördel att låta hela klassen delta i det första steget som är en uttagstävling på den egna skolan. Alla som vill får delta. Steg I innefattar en webb-baserad teoridel, och en praktisk övning där resultatet/ritningen skickas in för bedömning. I nästa steg genomförs ett antal ”regionfinaler”. Hur många och var beror på utfallet från den första omgången. Härifrån kvalificerar sig de sex bästa individerna till den nationella finalen i Ungdoms-SM i april. Räkna med att den första omgången tar minst en halv skoldag i anspråk, regionfinalen går under en heldag, eventuellt på en annan ort. Finalen kommer troligtvis att arrangeras i Småland eller Kronoberg.

De ungdomar som når pallplats under finalen i april är kvalificerade till tävlingen Yrkes-SM i Växjö 2022.

PROGRAMVARA

Under kval- och finaltävlingarna används valfritt CAD-program. Under Yrkes-SM används programmet Autodesk Inventor Professional. Programmet finns att ladda ner för studenter på autodesk.com, registrera dig på ”student community”.

HUR GÅR DET TILL?

Anmälan senast den 23 december. Tävlingsinstruktioner och uppgifter skickas ut från och med den 16 november. När resultatet är sammanställt vet vi vilka som går vidare till steg II.

Välkommen med din anmälan.

Länk för dig som även vill anmäla elever till Ungdoms-SM i CNC-teknik.

Laddar

TÄVLINGAR I YRKESSKICKLIGHET

Sedan flera år arrangeras yrkestävlingar i ett stort antal yrken, allt ifrån florist till svetsare och automationstekniker. Den största tävlingen heter WorldSkills Competition och är en världsomfattande tävling för ungdomar upp till 22 år (med vissa undantag) där 1 200 tävlande träffas för att göra upp om medaljer i ett femtiotal yrkeskategorier.

Tävlingen arrangeras udda år och länder i den internationella organisationen WorldSkills International konkurrerar om att få vara arrangör. Länder som Sydkorea (2001), Finland (2005) Japan (2007), Storbritannien (2011) och Förenade Arabemiraten/Abu Dhabi (2017) har alla stått för värdskapet genom åren. 2019 arrangerades WorldSkills i Kazan och 2021 var den planerad till Shanghai men har fått skjutas på framtiden på grund av coronapandemin.

Det finns även tävlingar på europeisk nivå, EuroSkills, detta mästerskap arrangeras jämna år och 2016 var det Sverige och Göteborg som stod för värdskapet.

SVENSKA MÄSTERSKAP

För att utse bästa möjliga representanter i de olika yrkena arrangeras svenska mästerskap i yrkesskicklighet, Yrkes-SM. Dessa tävlingar arrangeras jämna år och första gången Yrkes-SM arrangerades var 2004 i Piteå.

Inom respektive yrke finns branschorganisationer som ansvarar för att tävlingarna går att genomföra. Det finns också en central organisation, WorldSkills Sweden, som ansvarar för samordning och arrangemang av Yrkes-SM samt förberedelser för WorldSkills Competition och EuroSkills. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Utbildningsdepartementet.

INDUSTRINS YRKESTÄVLINGAR

I gruppen industrins yrkestävlingar ingår yrkena automationsteknik (tävlingsyrket heter mekatronik), CAD-konstruktion, CNC-operatör (fräsning) och CNC-operatör (svarvning), industriel och svets. Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall har tagit ett gemensamt grepp kring dessa tävlingsgrenar tillsammans med sponsorer och samarbetspartners. Dessutom finns ett väl etablerat nätverk med yrkeslärare som är knutna till gruppen. Lärarna fungerar som experter och tränare för våra tävlande.

VARFÖR TÄVLINGAR?

Anledningarna till att vi engagerar oss i industrins yrkestävlingar är flera:
– våra företag har ett stort behov av kompetent och utbildad arbetskraft
– yrkestävlingarna bidrar till att ungdomar får kännedom om industribranschen
– yrkena synliggörs på ett positivt sätt genom yrkestävlingar och tävlingssituationen utgör en utmärkt plats för möte mellan arbetsgivare och potentiella medarbetare. Ett ”skyltfönster” för nyrekrytering av unga talanger
– stort engagemang skapas på flera olika nivåer i och med uttagstävlingar och finaler – inte minst bland yrkeslärare på skolor runt om i landet.

”Mina elever inspireras av tävlandet till att prestera bättre och höja nivån på sina resultat, dessutom höjer det statusen på utbildningen och nyrekryteringen blir lättare”.
Oskar Jonsson , lärare på Vilhelm Mobergsgymnasiet och expert i tävlingsgrenen CNC-operatör (svarvning).

VARMT VÄLKOMNA ATT DELTA I TÄVLINGEN OCH GE ERA ELEVER EN GIVANDE UPPLEVELSE!