Inför finalen fredagen den 15 november 2019

Inför finalen fredagen den 15 november 2019

Efter de två första tävlingsdagarna hade åtta lag blivit fyra. Vidare efter första kvartsfinalen var SKF Tekniska Gymnasium från Göteborg och Wilhelm Mobergsgymnasiet från Emmaboda. Onsdagens tävling resulterade i ytterligare två kvalificeringar, en för Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje och en för Strömbackaskolan i Piteå. I fredagens final tävlar Mälardalens Tekniska Gymnasium och SKF Tekniska Gymnasium.

Sveriges åtta bästa av de cirka 100 tävlande lagen i CNC-teknik har under tisdagen och onsdagen gjort upp om semifinalplatserna i Ungdoms-SM i CNC-teknik 2019. Ett av de tävlande lagen under tisdagen var laget från Bråvallagymnasiet i Norrköping. Vi pratade med Jacob Törnfeldt och Joel Braanäs efter de två tävlingsmomenten, det praktiska och det teoretiska momentet, båda två eniga om att dagens tävling medfört en viss stress.

Enligt Jacob hade laget en plan för hur de skulle arbeta metodiskt och systematiskt men tidspressen var mer påtaglig än beräknat och resulterade i några småfel. Han poängterar att det i dessa lägen är skönt att arbeta i lag och kunna hjälps åt när problem uppstår.

– Sen är det alltid skönt att man kan skylla på den andra när det blir fel, fyller Joel i med ett skratt.


Efter tisdagen tävling hade två lag kvalificerat sig till torsdagens semifinal men Norrköpingslaget var till deras besvikelse inte ett av dem. Trots detta var både Jacob och Joel nöjda med titeln som ett av Sveriges åtta bästa lag i CNC-teknik.

Under onsdagen tävlade ytterligare fyra lag varav två kvalificerade sig vidare till semifinalen, dessa var Maria Tsychkova och Alexander Johnsson från Mälardalens Tekniska Gymnasium samt Oliver Lidström och Max Karlsson från Strömbackaskolan.

Mälardalens Tekniska Gymnasium stack ut ur mängden inte bara som det enda laget med en kvinnlig tävlande utan dessutom fick de högst poäng i torsdagens semifinal och var ett av de två finalistlagen inför finalen.

Efter semifinalen möttes vi av ett glatt men trött finalistlag. Enligt Maria Tsychkova var fräsningsmomentet det roligaste eftersom det brukar vara ett svårt moment men den här gången kändes det väldigt bra.

– Jag tycker att tävlingen har varit väldigt rolig, men det kanske beror på att jag både är tekniknörd och tävlingsmänniska. Det är synd att inte fler vet om den och vågar ställa upp, säger Maria.

Inför finaldagen planerar Alexander tillsammans med Maria att plugga lite extra för att vara ännu vassare inför sista tävlingen.

Kristoffer Seger som är veteran i tävlingssammanhang, med meriter både från Ungdoms-SM, Yrkes-SM och WorldSkills och som idag arbetar som lärare på Mälardalens Tekniska Gymnasium konstaterar att det är mer nervös att titta på än att delta.