Anmäl din skola till – Ungdoms-SM i CAD-konstruktion

Industrins yrkestävlingar

Ungdoms-SM i CAD-konstruktion 2023-2024

Varmt välkommen till industrins yrkestävling Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. På följande sida kan du läsa om vilka som står bakom tävlingen, varför vi gör detta och tävlingens sammanhang.

Industrins yrkestävlingar består i Sverige av följande yrkestävlingar: automationsteknik, CAD-konstruktion, CNC-teknik (fräs/svarv), industriel och svets. Bakom tävlingarna finns branschorganisationer och avtalstecknande parter som: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IF Metall, Skärteknikcentrum Sverige och Svetskommissionen.

TRE STEG

Tävlingen genomförs i tre steg. De två första stegen är uttagstävlingar:

steg I: Från nu t.o.m. 10 november 2023
steg II: 24 november – 22 december 2023
steg III: 1 dag under v. 5-6 2024

Tävlingen är individuell och det är en fördel att låta hela klassen delta i det första steget som är en uttagstävling på den egna skolan. Alla som vill får delta. Steg I innefattar en webb-baserad teoridel, och en praktisk övning där resultatet/ritningen skickas in för bedömning. I nästa steg genomförs ett antal ”regionfinaler”. Hur många och var beror på utfallet från den första omgången. Härifrån kvalificerar sig de sex bästa individerna till den nationella finalen i Ungdoms-SM. Räkna med att den första omgången tar minst en halv skoldag i anspråk, regionfinalen pågår under 4 timmar när det passar skolan under tävlingsveckan. Finalen kommer att arrangeras digitalt och beräknas pågå kl. 09:00-15:00.

De ungdomar som når pallplats under finalen i januari är kvalificerade till tävlingen Yrkes-SM 2024.

PROGRAMVARA OCH TÄVLINGSORT

Under kval- och finaltävlingarna används valfritt CAD-program. Steg I och steg II arrangeras på respektive skola. Steg III – Ungdoms-SM i CAD-konstruktion arrangeras som en nationell, direktsänd digital tävling där deltagarna är med från sin lokala hemvist. Under Yrkes-SM träffas alla på ett ställe för tävling.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige. Tävlingsdeltagarna tävlar med egen utrustning och den programvara de önskar använda. Den deltagare som går vidare till de internationella tävlingarna Yrkes-VM (Worldskills, Lyon 2024) och Yrkes EM (EuroSkills, Herning 2025) kommer att tränas av en expert och använda programmet Autodesk Inventor Professional. Programmet finns att ladda ner för studenter på autodesk.com, registrera dig på ”student community”. De som placerat sig på första till tredje plats från två årskullar är direktkvalificerade till Yrkes-SM som erbjuder tävling för sex deltagare.

HUR GÅR DET TILL?

Tävlingsinstruktioner och uppgifter skickas ut i ett vändande mail tillsammans med din anmälan. När resultatet är sammanställt vet vi vilka som går vidare till steg II.

Välkommen med din anmälan!

Loading

TÄVLINGAR I YRKESSKICKLIGHET

Sedan flera år arrangeras yrkestävlingar i ett stort antal yrken, allt ifrån florist till svetsare och automationstekniker. Den största tävlingen heter WorldSkills Competition och är en världsomfattande tävling för ungdomar upp till 22 år (med vissa undantag) där 1 200 tävlande träffas för att göra upp om medaljer i ett femtiotal yrkeskategorier.

Tävlingen arrangeras udda år och länder i den internationella organisationen WorldSkills International konkurrerar om att få vara arrangör. Länder som Sydkorea (2001), Finland (2005) Japan (2007), Storbritannien (2011) och Förenade Arabemiraten/Abu Dhabi (2017) har alla stått för värdskapet genom åren. År 2019 arrangerades WorldSkills i Kazan och 2022 planeras den till Shanghai den 12 – 17 oktober.

Det finns även tävlingar på europeisk nivå, EuroSkills, detta mästerskap arrangeras jämna år och 2016 var det Sverige och Göteborg som stod för värdskapet.

SVENSKA MÄSTERSKAP

För att utse bästa möjliga representanter i de olika yrkena arrangeras svenska mästerskap i yrkesskicklighet, Yrkes-SM. Dessa tävlingar arrangeras jämna år och första gången Yrkes-SM arrangerades var 2004 i Piteå.

Inom respektive yrke finns branschorganisationer som ansvarar för att tävlingarna går att genomföra. Det finns också en central organisation, WorldSkills Sweden, som ansvarar för samordning och arrangemang av Yrkes-SM samt förberedelser för WorldSkills Competition och EuroSkills. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Utbildningsdepartementet.

INDUSTRINS YRKESTÄVLINGAR

I gruppen industrins yrkestävlingar ingår yrkena automationsteknik (tävlingsyrket heter mekatronik), CAD-konstruktion, CNC-operatör (fräsning) och CNC-operatör (svarvning), industriel och svets. Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall har tagit ett gemensamt grepp kring dessa tävlingsgrenar tillsammans med sponsorer och samarbetspartners. Dessutom finns ett väl etablerat nätverk med yrkeslärare som är knutna till gruppen. Lärarna fungerar som experter och tränare för våra tävlande.

VARFÖR TÄVLINGAR?

Anledningarna till att vi engagerar oss i industrins yrkestävlingar är flera:
– våra företag har ett stort behov av kompetent och utbildad arbetskraft
– yrkestävlingarna bidrar till att ungdomar får kännedom om industribranschen
– yrkena synliggörs på ett positivt sätt genom yrkestävlingar och tävlingssituationen utgör en utmärkt plats för möte mellan arbetsgivare och potentiella medarbetare. Ett ”skyltfönster” för nyrekrytering av unga talanger
– stort engagemang skapas på flera olika nivåer i och med uttagstävlingar och finaler – inte minst bland yrkeslärare på skolor runt om i landet.

”Mina elever inspireras av tävlandet till att prestera bättre och höja nivån på sina resultat, dessutom höjer det statusen på utbildningen och nyrekryteringen blir lättare”.
Oskar Jonsson , lärare på Vilhelm Mobergsgymnasiet och expert i tävlingsgrenen CNC-operatör (svarvning).

VARMT VÄLKOMNA ATT DELTA I TÄVLINGEN OCH GE ERA ELEVER EN GIVANDE UPPLEVELSE!