Gnosjö Automatsvarvning jobbar för att attrahera framtidens kompetens

Gnosjö Automatsvarvning jobbar för att attrahera framtidens kompetens

Industrin har under många år haft svårt att hitta rätt kompetens. Idag är valen fler och individen svår att lura. Att pressa fram rätt kompetens är inte vägen framåt. Men var finns rätt kompetens för framtidens industri egentligen?

Januari 2024

Gnosjö Automatsvarvning har länge engagerat sig i frågan. Inte bara för rädda den egna verksamheten men för att Sveriges fortsatt ska stå konkurrenskraftigt mot övriga världen. En av de viktiga frågorna i att framtidssäkra svensk industri har därför kommit att bli just kompetensfrågan och att lyckas attrahera generation Z och de generationer som kommer efter.

Inför årets satsning av industrins yrkestävlingar är Gnosjö Automatsvarvning ambassadörer åt Felix Stigsson och Sebastian Demirovic från Vilhelm Mobergsgymnasiet. De båda är två av talangerna som tävlar i SM i CNC-teknik på Elmia Produktionsmässorna i maj. Som ambassadör är man en förebild för både de tävlande och företagen i branschen. Genom att vara en ambassadör och heja fram sitt lag till och under Yrkes-SM är man också med i arbetet i att öka attraktiviteten för yrkena.

Sponsring för framtiden

För Gnosjö Automatsvarvning innebär ambassadörskapet mer än bara sponsring. Att engagera sig i tävlingen är ett sätt att visa att man tar ansvar för svensk industris framtid. Inte bara genom att göra branschen synlig utan också genom att visa framtidens medarbetare att man bryr sig.

Bland de tävlande finns massor av vass kompetens som snart står redo att äntra branschen. Att vara en del av yrkestävlingarna är också ett sätt att visa upp sig som arbetsgivare för de som snart ska ge sig ut på arbetsmarknaden.

– Vi vet att vi står inför en enorm kompetensbrist nu och de kommande åren. Jag tycker det är konstigt att inte alla tar frågan på allvar. Att engagera sig i framtidens medarbetare kan vara en nyckel i kompetensbristen. Inte bara för den egna verksamheten utan för svensk industri i stort, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

Jobbar strategiskt långsiktigt, men hur?

Gnosjö Automatsvarning gör vad de kan för att bidra till en konkurrenskraftig svensk industri. Medverkan i industrins yrkestävlingar är bara en av många satsningar. Dels engagerar sig företaget i Industrinatten. En satsning för årskurs åtta där de får möjlighet att besöka industrin och se vad den egentligen har att erbjuda, vilka typer av människor som jobbar där och vad de tycker om sin arbetsplats. Dessutom tar man kontinuerligt emot prao-elever från gymnasieskolans industriprogram och LIA-praktikanter från både högskola och yrkeshögskola.

– Genom att bjuda in till oss får vi möjligheten att visa vår verksamhet och oss som arbetsgivare samtidigt som vi kan få inspiration och svar på frågor som vi inte ens visste att vi hade. Jag tror det är viktigt att ta emot inspel utifrån och utvecklas tillsammans med framtidens arbetskraft.

Ja, att testa sig fram och bryta ny mark är ingenting nytt för Gnosjö Automatsvarvning. Att göra, ur allmänhetens ögon, ”tokiga” satsningar är numera regel snarare än undantag. Tillsammans med sina medarbetare har de testat lite av varje för att attrahera ny kompetens.

De har byggt en VR-simulator med gamification för att nå nästa generations medarbetare. Den har de dessutom ställt ut på DreamHack för att nå generation Z på deras arena. Bland deras satsningar finns också bygget av en egen hundgård, medarbetarnas egen lönemodell, anställningen av en egen yrkeslärare och skapandet av den egna mediaplattformen Brave New Business.

– Vi vet att det finns färre människor än arbetstillfällen i landet vilket get gör att det redan nu är arbetstagarens arbetsmarknad. Framtidens medarbetare kommer inte ställa upp på dåliga villkor och som arbetsgivare är det ingen idé att vara en nejsägare. Det gäller att våga testa nytt och utmärka sig i bruset av arbetsgivare. Industrin måste bli bättre på att visa möjligheter. Där vi vill vara en förbild för branschen.

Linda Fransson, Felix Stigsson, Sebastian Demirovic och Anna Sandberg
Om Gnosjö Automatsvarvning

Gnosjö Automatsvarvning är sedan 1974 specialiserade på svarvning av komplexa detaljer i stora serier med krav på högsta precision. I maskinparken ingår rundbordsautomater, Hydromat och CNC-svarvar.

Text: Elin Elmersson