För en blyfri framtid

För en blyfri framtid

Framtiden är blyfri mässing. Omställning till blyfri mässing påbörjas 2024 vilket innebär att flera legeringar som innehåller bly inte kommer
att vara godkända för produktion av komponenter i kontakt med dricksvatten.

Oktober 2023

Enligt myndighetskrav kommer bly som legeringsämne i mässing fasas ut helt och hållet under de kommande tio åren. Redan 2026 ska alla nya typgodkända produkter som kommer i kontakt med dricksvatten vara blyfria. Marknaden befinner sig i ett skarpt läge. Det innebär nya blyfria mässingmaterial och modifierade tillverkningsmetoder. Tiden springer i väg och kraven kommer närmare. Omställningen behöver starta nu.

En anrik mässingsproducent

Nordic Brass Gusum AB har producerat mässing sedan mitten av 1600-talet. Mässing har alltid ansetts vara ett material som är tacksamt att bearbeta och forma. Samtidigt har mässing en hög återvinningsgrad, ur miljösynpunkt ett fördelaktigt material. Under de senaste åren har Nordic Brass utvecklat och tagit fram en metod för att producera blyfri mässing, AquaNordic® metoden.

Vår blyfria mässing från Nordic Brass Gusum AB går att återvinna tillsammans med vilken annan mässing som helst. I stället för bly tillsätts keramiska partiklar. Det gör att AquaNordic® mässing är enkelt att bearbeta och beter sig på liknande vis som en traditionell mässing, samtidigt möter materialet de nya myndighetskraven.

Framtidens material är här

Tack vare 10 års erfarenhet av utveckling har vi också haft möjligheten att hjälpa våra kunder att anpassa sina tillverkningsprocesser. Vi kan vara med och ge råd när du som kund behöver justera din produktionslinje för framtida blyfria mässingsmaterial. Nordic Brass Gusum AB har genomfört mängder av tester med fina resultat hos berörda företag inom såväl bearbetning som gjutning och pressning. Det finns flera framgångsexempel som påvisar att blyfri mässing är ett material för framtiden.

Ni kan bli nästa framgångsexempel med tillverkning i mässing som uppfyller aktuella myndighetskrav. Vi berättar gärna mer om AquaNordic® och hur er verksamhet kan ställa om för framtidens tillverkning i blyfri mässing.

Text: Elin Elmersson

Om Nordic Brass Gusum

Nordic Brass Gusum är ett av Sveriges äldsta bruksföretag med specialkompetens och över 360 års erfarenhet när det gäller mässing. Nordic Brass Gusum tillverkar varje år 25 000 ton mässing i form av stänger, tackor och mutter. Mässingen framställs i företagets egen fabrik, som är en av Europas främsta.

Merparten av produkterna levereras till den nordiska marknaden där kunderna vidareförädlar mässingen till slutprodukter som VVS-tillbehör såsom kranar och duschhantag, skruvar muttrar, låsdetaljer, elkomponenter och prydnadssaker med mera.