Svenska svarvföretaget Rotex konkurrerar med Kina – lågprisdetaljer med hållbarhet i fokus

Svenska svarvföretaget Rotex konkurrerar med Kina – lågprisdetaljer med hållbarhet i fokus

När andra satsar på komplexa detaljer med snäva toleranser satsar Rotex på att vara den svenska motsvarigheten till Kina. Med sina egenbyggda maskiner strävar de efter att alltid vara billiga nog att konkurrera med den utländska marknaden och låta svenska bolag handla lågprisdetaljer i Sverige. Rotex vill helt enkelt vara det bästa alternativet för både klimat och plånbok.

November 2024

Ända sedan starten 1947 har Rotex varit ett framåtlutande bolag. Man startade en liten svarvande industri med sina egenbyggda maskiner i en källare. Snart blev lokalerna för små
och man byggde en liten fastighet ute på några åkrar, som idag är Partille tätort, strax utanför Göteborg. Där finns de kvar än idag. I större lokaler men med samma maskiner som
byggdes 1947. Ja, och några till förstås.

Rotex är ett hållbart företag. Inte bara för miljön men för sina medarbetare. Senast i år restaurerades de gamla maskinerna för att kunna hålla i 50 år till. Och de anställda är en central del i bolagets utveckling. Idag har Rotex 43 egenbyggda svarvar och 13 medarbetare. Ett litet företag med möjligheter att producera stora serier i en kundanpassad produktion.

Genom historien har man tillverkat detaljer till en rad kända produkter. Bland dessa finns detaljer till exempelvis ballografpennan samt Ericssons och Nokias telefoner så länge deras produktion låg kvar i Sverige.

– Vi tillverkade insatsgängor, en liten detalj i mässing, som var gjuten i plasten på Ericssons och Nokias telefoner. Det här är en detalj som vi tog fram en miljard av och till en produkt som många känner till, säger Joel Alexandersson, vd på Rotex.

Kompetensbrist är inte en utmaning för Rotex

Trots att majoriteten av industrisverige skriker efter rätt kompetens ser Rotex inte kompetensfrågan som ett hot. Under alla år har man utbildat och format sina egna medarbetare. Något som har bidragit till att medarbetare stannar och växer med bolaget.

– Vårt hjärta är våra egenbyggda maskiner. Det finns ingen utbildning i världen som ger oss en kandidat som är klippt och skuren för vår produktion. Vi behöver alltid satsa på utbildning internt. Därför satsar vi på människor vi tror på, säger Joel och fortsätter:

– Vi tror att drivna människor som är villiga att lära sig nya saker är de som kommer vara motorn i svensk industri i framtiden.

Han betonar att det tar tid att utbilda sina medarbetare internt innan de blir självgående. Men han menar också att det är tack vare deras sätt att utbilda och kompetensutveckla sin personalstyrka internt som kompetensfrågan är en ickefråga för företaget.

Även om Rotex inte delar upplevelsen av kompetensbrist med övriga Sverige tycker Joel att branschorganisationer som Skärteknikcentrum Sverige behövs. Någon som samlar branschens intressen och en plattform där man som företag själv kan vara med och bidra.

– Jag tror att branschen tacklas med både gemensamma och individuella utmaningar där vi alla sitter på våra egna funderingar och lösningar. Därför har vi valt att gå med i Skärteknikcentrum Sverige – för att få möjlighet att samlas med våra branschkollegor och hjälpas åt att utveckla Sverige som industrination tillsammans, avslutar Joel.

Om Rotex

Sedan starten 1947 har ROTEX försett industrin med automat­svarvade smådetaljer. Här finns unika kunskaper för unika behov, och de har en kapacitet på åtskilliga 10-tals miljoner detaljer per år.

Företaget betjänar kunder inom en mängd olika branscher, såsom el, elektronik, telecom, lås, fästelement och persienner. Med en stark kundbas i Sverige har de även en betydande export till länder som Norge, Finland, Danmark, Lettland, Polen, Tyskland, Holland och Tjeckien.

Deras specialitet ligger i att erbjuda prisvärda automatsvarvade detaljer i mässing och stål.