SCHUNK, en aktör som brinner för ungdomar

SCHUNK, en aktör som brinner för ungdomar

Att arbeta med ungdomar är en viktig del i att säkra framtiden hos SCHUNK. Inte bara i Sverige utan i hela koncernen. Dessutom vill de ta ett helhetsgrepp och göra branschen attraktiv.

Februari 2024

I Tyskland driver Schunk sina egna gymnasieskolor med tydlig industriinriktning. Ungdomsarbetet genomsyrar hela koncernen och finns i deras DNA. Därför har man valt att engagera sig i generation Z på flera sätt.

En del i det arbetet sker i samarbete med yrkeshögskolan där man sitter med i ledningsgruppen. Där finns möjligheten att representera branschen och styra utbildningen så att den passar det som industrin verkligen behöver. Sedan länge har bolaget också engagerat sig i industrins yrkestävlingar och stått som sponsor för de svenska mästerskapen. Under årets yrkestävlingar ställer de upp som ambassadör åt Rasmus Hellmark och Algot Nordkvist från Mälardalens Tekniska Gymnasium som tävlar i Yrkes-SM i CNC-teknik.

– Vi ser tydligt att det finns en större stolthet i att jobba i verkstadsindustrin när vi tittar på våra skolor i Tyskland. Där är det vanligt att ungdomar väljer en karriär inom industri. Vi vill att det ska vara ett lika självklart val i Sverige. Därför engagerar vi oss i generation Z och vill finnas på de arenor där de befinner sig. Där bland skolorna och industrins yrkestävlingar, säger Roger Cronholm.

Svårt att hitta rätt kompetens

En återkommande utmaning för den svenska industrin är att hitta rätt kompetens. Men som verktygsleverantör menar Schunk att det inte bara är en svårighet att hitta och anställa kvalificerade CNC-tekniker utan att det är lika utmanande att hitta tekniska säljare.

– Många gånger är en teknisk säljare faktiskt en operatör i grunden. Som säljare måste du ha bra koll på produktion för att vara trovärdig. Därav plockar vi ofta duktiga operatörer till att bli tekniska säljare. Som det ser ut idag flyttar vi kompetens mellan bolag och yrken i större utsträckning än att anställa ny.

Och en teknisk säljare är inte bara viktig för det enskilda företaget och deras affärer. En teknisk säljare är också den som kan den senaste tekniken. Den informationen är avgörande om Sverige som industrination ska kunna utvecklas och mätas med övriga världen

Industri – en plattform för karriär

Industrin är en utmärkt bransch för den som vill göra karriär.  Det är varken ovanligt eller omöjligt att gå från en operatörstjänst till att en dag bli teknisk säljare, produktionschef eller vd. Roger började själv på en industriskola och har sedan dess jobbat på flera olika positioner innan han blev försäljningschef på Schunk. Han menar att en industriutbildning är en bra grund att stå på oavsett vad en vill bli.

– För den som väl har kommit in på en industri finns egentligen inga gränser för vad man kan bli. Där kan man röra sig mellan olika yrken och bolag i all oändlighet. Det finns ingenting som säger att en svarvare eller fräsare inte kan vara vd om några år.

Men trots att industrikompetens är en bristvara och möjligheterna till utveckling är stora finns det svårigheter i att nyanställa kompetens. Därför automatiseras nu processer för att branschen ska kunna fortsätta utvecklas. Men med automation kommer också nya yrken som kräver annan typ av kompetens.

– Alla ser problemen i kompetensfrågan och gör vad de kan för att lösa den. I och med att industrin bara blir mer och mer teknologisk krävs ny kunskap. Dagens industri är som klippt och skuren för generation Z. De är uppvuxna med tekniken i handen och har en enorm fördel i den automatisering som håller på att ske, avslutar Roger.

I Schunks vardagliga arbete ingår att vara en förebild för svensk industri. De vill vara med och visa de möjligheter som finns för den som väljer branschen. Därför har man också valt att engagera sig som ambassadör i yrkestävlingarna. Det är ett sätt att visa både ungdomarna och branschen att generation Z behövs.

SCHUNK är ambassadörer åt Rasmus Hellmark och Algot Nordkvist från Mälardalens Tekniska Gymnasium.
Om SCHUNK

SCHUNK Intec AB, med placering i Södertälje är ett helägt dotterbolag till det familjeägda företaget SCHUNK i Lauffen am Neckar, Tyskland. SCHUNK har mer än 3 500 anställda globalt. Vi tillverkar produkter och system för uppspänning och automation. Vi är marknadsledare i Europa av gripdon till industrirobotar.

Text: Elin Elmersson