Yrkestävlingar

Yrkestävlingar

Tävlingar i yrkesskicklighet – skills – har funnits på internationell nivå sedan 1950-talet. År 2004 genomfördes Sveriges första Yrkes-SM. Skärteknikcentrum arrangerade sin första skoltävling redan 2001 i ett internationellt möte med Norge.

Podd: T-time – Så gick det i WorldSkills 2017 – Joel Lindh och Oskar Jonsson berättar

Genom att arrangera yrkestävlingar vill Skärteknikcentrum visa yrkets komplexitet och höja yrkets status bland ungdomar, både bland dem som står inför att välja sin framtida karriär, och för att öka stoltheten bland industribranschens unga talanger som precis börjat sin yrkesbana.

”När jag är ute och får se ungdomarna tävla så känner jag en sån otrolig stolthet och en tilltro över vad de här ungdomarna kan ge vårt land i framtiden.”

Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum

Ungdoms-SM i CNC-teknik

Video: Elmia Subcontractor 2017 – Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum i panelsamtal om next generation

Video: Elmia Subcontractor 2017 – Ungdoms-SM i CNC-teknik, prisutdelning

I Ungdoms-SM i CNC-teknik möter ungdomar från industri- och teknikutbildningar varandra. Tävlingen är en lagtävling där skolor möts. Ungdomarna läser i regel andra året på gymnasiet. De som lyckas att ta en första eller andra plats får möjlighet att tävla i Yrkes-SM.

Yrkes-SM

Video: Yrkes-SM 2016

Yrkes-SM är en nationell tävling där drygt 50 olika yrken representeras. På ett Yrkes-SM får besökarna se tävlingar, få information om olika yrken och utbildningsvägar och prova-på praktiska moment från dessa yrken. I CNC-teknik tävlar deltagarna antingen i CNC-svarvning eller CNC-fräsning. Vinnarna erbjuds plats i det svenska yrkeslandslaget och får tävla i WorldSkills.

WorldSkills

Video: WorldSkills, Abu Dhabi 2017, industriyrken

WorldSkills är världens tredje största tävling, näst efter olympiaderna och den genomförs vartannat år. Svenska yrkeslandslaget består av ca 30 ungdomar, under 21 år, som internationellt mäter sin yrkesskicklighet mot ungdomar från hela världen. Skärteknikcentrum har här tagit fram tävlande till de internationella grenarna CNC Turning och CNC Milling.

EuroSkills

Video: Euroskills 2016

EuroSkills är en europeisk yrkestävling. Tävlingen arrangerades i Sverige för första gången 2016 med Göteborg som värd. I EuroSkills får de tävlande inte vara äldre än 25 år. Skärteknikcentrum utser den som får tävla i den internationella grenen CNC Milling. Här lyfts en ung stolt yrkesverksam talang som brinner för att mäta sina kunskaper och utvecklas i sitt professionella yrke – en förebild för andra ungdomar att se upp till.