Mälardalens Tekniska Gymnasium tog hem guldet

Mälardalens Tekniska Gymnasium tog hem guldet

Fredagen den 15 november 2019 avslutades Ungdoms-SM i CNC-teknik med finaltävling och prisutdelning. Kampen mellan första- och andraplatsen stod mellan Mälardalens Tekniska Gymnasium och SKF Tekniska Gymnasium där de förstnämnda tog hem guldet.

Efter fyra intensiva tävlingsdagar stod Mälardalens Tekniska Gymnasiums Alexander Johnsson och Maria Tsychkova som segrare. De startade sin resa i våras och tog sig hela vägen till Elmia Subcontractor där de under fredagen blev belönade med guldpokal och en kvalificering till Yrkes-SM 2020.

Fredagens final var en jämn kamp mellan Mälardalens Tekniska Gymnasium och SKF Tekniska Gymnasium, och enligt Alexander Johnsson var det lagets fokus som tog dem hela vägen till första plats. Under tävlingen är det inte tillåtet att prata med sin lagledare och laget tycker det känns skönt att veta att de kan även utan lärarens hjälp. Både Alexander och Maria hade redan innan tävlingen bestämt sig för att de var där för att vinna.

– Vi gav allt och det känns verkligen skönt att det tog oss hela vägen. Jag ställde upp i tävlingen främst för att bevisa för mig själv att jag är duktig och att jag faktiskt kan och en vinst är det allra bästa beviset på det, säger Maria.

Inför Yrkes-SM ska laget dela upp rollerna mellan sig och bestämma vem som ska svarva respektive fräsa eftersom Yrkes-SM är en individuell tävling. Dessutom ska de båda ladda upp med ännu mer träning, och enligt Maria går det inte att träna för mycket. I Yrkes-SM möts bara de bästa lagen och det krävs både förberedelser och fullt fokus för att vinna. Alexander vill att fler skolor ska erbjuda sina elever en utbildning som ger dem möjligheten att delta i Ungdoms-SM. Den största utmaningen, men också det Maria ser fram emot mest inför Yrkes-SM är stämningen och nerverna inför tävling. Även Alexander ser fram emot Yrkes-SM i maj.


– Det är otroligt kul att få chansen att tävla. Jag tror att det är den bästa marknadsföringen för skolan och dessutom ger det eleverna extra motivation att lära sig mer och alltid vilja bli lite bättre, säger Alexander.

Både Alexander och Maria är nöjda med sitt val av skola. De poängterar att det är en bra att bli erbjuden dubbel kompetens och att utbildningen i sig är väldigt bra. Marias val av skola och utbildning var inte helt självklar, hon velade mellan två skolor och två helt skilda utbildningar.

– Både mamma och pappa jobbar på Scania vilket innebar att de presenterade Mälardalens Tekniska Gymnasium. Däremot har de alltid varit väldigt tydliga med att jag själv ska välja vilken utbildning jag vill läsa. Jag velade länge mellan industriteknik och natur, men det slutade med det förstnämnda och jag är jättenöjd med mitt val.

Ännu har känslan av seger inte hunnit sjunka in, men de båda är övertygade om att segern kändes helt fantastisk.