Jan Mikaelsson – lagledare Strömbackaskolan

Photographer

Strömbackaskolan i Piteå

Jan Mikaelsson – lagledare Strömbackaskolan

Inför Ungdoms-SM i CNC-teknik har vi pratat med Jan Mikaelsson, lagledare för eleverna på Strömbackaskolan i Piteå. Jan coachar för andra gången Strömbackaskolans elever under Ungdoms-SM och han tycker att fler skolor borde ställa upp i tävlingen. Dels för att tävlingen gör det möjligt för olika skolor att jämföra kvaliteten på sina utbildningar, dels för att tävlingen ökar ungdomarnas intresse att lära sig mer och vilja utvecklas.

– På vårt program är alla väldigt intresserade av Ungdoms-SM och till och med tvåorna följer med ner från Piteå för att heja på Strömbackaskolan under SM på Elmia. Tävlingen ger eleverna en morot för att fortsätta sin utveckling samtidigt som de bygger upp ett större intresse för industriteknik.

Jan är övertygad om att kvalificering i Ungdoms-SM är en bra merit att skriva i sitt cv, något som gör ett gott intryck hos framtida arbetsgivare. På Elmia Subcontractor finns flera potentiella framtida arbetsgivare och är därför en bra plats att arrangera tävlingen.

– Visst är det bra att visa upp sig på platser där arbetsgivare finns. Dock tycker jag tävlingen skulle kunna anordnas uppe hos oss i Piteå, vi har också flera arbetsgivare säger Jan med ett skratt.

Det var genom en branschtidning som Jan Mikaelsson fick nys om tävlingen i CNC-teknik. I och med det införde han mer CNC-svarvning i sin undervisning.

– Här i närområdet arbetar majoriteten av CNC-industrierna med fräsning. Därav har jag i stor utsträckning undervisat mina elever i just det. Men sedan vi började tävla i CNC-svarvning har undervisningen drivits mer åt svarvning och det är roligt att se eleverna utvecklas på flera plan.

Snart är det dags att göra upp om finalplatserna som tar de vinnande lagen till Yrkes-SM i Helsingborg 2020. Jan vill ge sina elever rådet att inte ha bråttom och ta det lugnt även om nervositeten är påtaglig.

– Med nervositet kommer slarvfel och vi åker inte ända från Piteå utan ambitioner att vinna, avslutar Jan.