Maria vann SM i CNC-fräsning

Maria vann SM i CNC-fräsning

Den 21-22 september avgjordes SM i CNC-teknik, i samband med Skärteknikcentrums branschdag, Skärtorsdag. Vinnare i fräsning blev Maria Tsychkova, som nu kan se fram emot VM i Shanghai 2022.

För Maria Tsychkova, 20, är väntan värre än själva tävlingen. Att inte veta hur de andra presterar när hon själv inte tävlar, eller att i efterhand tänka på missar som begåtts under tidspress. Det svåraste med att tävla i CNC-teknik är att få till en bra plan, menar hon, att fördela tiden rätt mellan att programmera datorn och köra maskinen. Att inte stressa för mycket, men inte heller för lite.
Att sedan klara sig genom nålsögat när tävlingsledarna gör sin bedömning kan vara en pärs. Det är små, små toleranser som avgör.
Maria, som tidigare gått på Mälardalens Tekniska Gymnasium, läser nu till civilingenjör inom datateknik. Men innan dess gjorde hon ett år på Scania, och jobbade med CNC.
Vad betyder det för dig att vinna?
– Jag tror inte jag har fattat det än. Det kanske är när man väl är på någon landslagsträffa som man börjar fatta det. Men det är skönt att få det överstökat. Även om jag gillar att tävla.
Hur mycket tävlingsmänniska är du?
– Det går nästan inte att förklara. Jag gillar det, men inte bara för att jämföra sig med andra utan också för att utmana mig själv. Bevisa för mig själv att jag kan.
Vad tror du är din största styrka?
– Jag är noggrann och ser till att det blir rätt mått. Haft väldigt bra planering ändå, under tävlingen. Haft bra kontroll på hur mkt tid jag ska ha till olika delar.
Du har vunnit U-SM i CNC-svarvning förut. På vilket sätt är det här annorlunda?
– Då körde vi i par, och det handlar mycket om samarbete. Funkar man inte ihop så går det inte. Det är den största skillnaden. Nu är det bara jag och mitt ansvar.
Hur ska du förbereda dig inför VM nästa år?
– Det blir mycket träning. Nivån är mycket högre där. I VM får man dubbla tiden på sig, men svårighetsgraden på ritningen kan vara den fyrdubbla. Det gäller att effektivisera arbetet.
Vad ser du fram emot med World Skills?
– Det ska bli jättekul bara att få åka till Shanghai och kul att få tävla mot andra länder. Vi i CNC kan oftast inte köra på vanliga Yrkes-SM, men här får vi vara med bland massor av andra yrken. Och vi får känna tillhörigheten med ett landslag.

[evc_button type=”solid” size=”full-width” font_weight=”600″ font_style=”normal” button_alignment=”center” text=”Tillbaka till industrins yrkestävlingar” custom_link=”url:https%3A%2F%2Fsktc.se%2Fframtidssakring%2Findustrins-yrkestavlingar%2F|title:00-Industrins%20yrkest%C3%A4vlingar%20%E2%80%93%20resultat||” bg_color=”#ffffff” border_color=”#64b1bb” hover_border_color=”#64b1bb” color=”#3a3a3a” hover_color=”#3a3a3a” font_family=”Arial, Helvetica, sans-serif” font_size=”16″ border_width=”3″ margin=”30px 0px 20px 0px”]