Ungdoms-SM i CNC-teknik 2020

Ungdoms-SM i CNC-teknik 2020 (arrangerades 2021)

1:a plats
Mälardalens Tekniska Gymnasium

Förstapristagarna Jonthan Skärberg och Hampus Nyholm från Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje. Kvalificerade till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: Johanna Österlund.

2:a plats
Vilhelm Mobergsgymnasiet

Andrapristagarna Alireza Jafari och Hussein Moballegh från Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda. Kvalificerade till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: Kennert Engström

3:e plats
Finnvedens Gymnasium

Tredjepristagarna Isak Holm och Melvin Nilsson från Finnvedens Gymnasium i Värnamo. Foto: Jan-Erik Andersson.

Vinnare i årets upplaga av Ungdoms-SM i CNC-teknik blev Hampus Nyholm och Jonathan Skärberg från Mälardalens Tekniska Gymnasium

Text: Karin Wallén.

Att tävla i CNC-teknik är både en kul utmaning och ett sätt att se hur skolans utbildning står sig i riket. Vinnare i årets upplaga av Ungdoms-SM i CNC-teknik blev Hampus Nyholm och Jonathan Skärberg från Mälardalens Tekniska Gymnasium.

Årets Ungdoms-SM i CNC-teknik avgjordes genom två tävlingar – ett kval och en final. I kvalet utfördes både ett teoriprov och en praktisk uppgift där de tävlande fick en ritning och sedan skulle programmera och köra en specifik detalj i en CNC-maskin. I finalen var det också teori och praktik, men den praktiska delen skickades in före tävlingsdagen den 12 maj.
– Att köra maskinen var den största utmaningen. Även om man har mycket erfarenhet blir det alltid lite osäkert. Vi fick tänka väldigt mycket kring vilka mått som skulle justeras, det är mycket som kan gå fel. Men det gick väldigt bra, konstaterar Hampus Nyholm.
Han och lagkamraten Jonathan Skärberg har gått i olika klasser och olika verkstadsgrupper på skolan, men de fann varandra snabbt i samarbetet och delade effektivt upp uppgifterna.
– En bra förberedelse var att vi fick validera oss genom CNC Teknik2017 grönt certifikat. Då fick vi arbeta med den teoretiska delen. Mycket i skolan har handlat om att tillverka, bearbeta och programmera. Men teorin behövdes på tävlingen och nu hittade vi mycket bättre i vår ”svarta bok”, verkstadshandboken.
Teknikintresset föddes tidigt för Hampus. Han beskriver sig som ”det där barnet som byggde jättemycket med lego”. Men inte vilket lego som helst utan tekniklego, med byggen som kunde röra på sig. Han lekte med olika funktioner och gjorde radiostyrda bilar. En utvecklande lek som ledde till att han så småningom sökte det Industritekniska programmet – och sedermera vann Ungdoms-SM i CNC-teknik.
Nu laddar Hampus och Jonathan om för att tävla i Yrkes-SM i Växjö i maj 2022. De deltagare som vinner då får ingå i yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Det är givetvis en merit för eleverna.
– Många på tävlingarna får arbetserbjudanden. Det kan verkligen vara en motivation, säger Johanna Österlund, som är lärare i datorstyrd produktion på Mälardalens Tekniska Gymnasium.
Hon ser Ungdoms-SM både som en kul utmaning för eleverna och som ett test både för dem och för skolan – något slags kvitto på var man står.
Skulle du rekommendera fler skolor att vara med?
– Ja, absolut! Det är en chans att lyfta industri- och teknik-utbildningarna och ett sätt att få fram sin skola och visa kvaliteten på utbildningen. Dessutom är det otroligt kul. Jag har varit med och lärt dem det de kan och det är så kul att vara med på den resan. Från när de börjar i ettan som lite försiktiga individer, till att bara gå in där och glänsa.

[evc_button type=”solid” size=”full-width” font_weight=”600″ font_style=”normal” button_alignment=”center” text=”Tillbaka till industrins yrkestävlingar” custom_link=”url:https%3A%2F%2Fsktc.se%2Fframtidssakring%2Findustrins-yrkestavlingar%2F|title:00-Industrins%20yrkest%C3%A4vlingar%20%E2%80%93%20resultat||” bg_color=”#ffffff” border_color=”#64b1bb” hover_border_color=”#64b1bb” color=”#3a3a3a” hover_color=”#3a3a3a” font_family=”Arial, Helvetica, sans-serif” font_size=”16″ border_width=”3″ margin=”30px 0px 20px 0px”]