Sveriges vassaste landslag är tillbaka på hemmaplan

Sveriges vassaste landslag är tillbaka på hemmaplan

Nu har det gått några veckor sedan vi välkomnade Maria Tsychkova, Alexander Johnsson och Edwin Svensson hem till Sverige. Efter ett par svettiga veckor i Tyskland respektive Frankrike har de tillsammans representerat en del av den svenska industrin under WorldSkills Competition 2022 Special Edition (Yrkes-VM).

Maria, Alexander och Edwin har under de senaste åren tränat, nött och njutit av att vara en del av det svenska yrkeslandslaget och nu var det äntligen dags att visa upp Sveriges unga kompetens för resten av världen. Vi är glada för att Sverige har vad som krävs för att mätas mot världens vassaste ungdomar upp till 22 år.

Våra tre tävlande är överens om att VM har varit en upplevelse utan motstycke. Trots fullt fokus, med- och motgång samt ett annorlunda upplägg har tävlingen inneburit livslånga minnen.

– Jag hade inte förstått hur mycket kompetens jag har innan jag fick mäta mig med andra. Det har varit en fantastisk upplevelse att ha fått äran att möta världseliten i CNC-Teknik, säger Maria Tsychkova.

 

Även fast yrkestävlingar är en stor grej världen över är det många som inte har koll på vårt svenska yrkeslandslag. Att få tävla i WorldSkills är få förunnat och de företag som fått möjligheten att prata med eller anställa våra ungdomar är imponerade över den breda men samtidigt spetsiga kompetens som finns i nästa generations medarbetare.

Och att tävlingen är en stor happening världen över är ingen överdrift. WorldSkills kan nämligen mätas med de Olympiska Vinterspelen i storlek.

– Att få tävla i Yrkes-VM är en stor grej. Trots det annorlunda upplägget, med hänsyn till pandemin, har det varit en mäktig upplevelse att tävla i den svenska landslagströjan, säger Alexander Johnsson.

Under tävlingen har deltagandet varit individuellt. Men tävlingsupplägget har samtidigt givit de tävlande möjligheten att se stora företag, nätverka och träffa likasinnade från alla delar av världen.

– Jag uppmanar alla som går på gymnasiet och läser en kurs i CAD att söka till Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Det är det första steget mot VM som har varit en helt galen upplevelse, säger Edwin Svensson.

Psst, tävlingen Ungdoms-SM i CAD-konstruktion är öppen till sista november. Passa på att anmäla dig och din skola!

Maria Tsychkova: CNC-Teknik fräsning
Alexander Johnsson: CNC-Teknik svarvning
Edwin Svensson: CAD-konstruktion