SM-guld till CNC-svarvaren som älskar att tävla

SM-guld till CNC-svarvaren som älskar att tävla

SM i CNC-svarvning avgjordes i Växjö 21-22 september, och vinnaren, Alexander Johnsson, är nu kvalificerad till VM i Shanghai 2022. En skön seger för en som älskar att tävla – så mycket att det bidrog till valet av gymnasieprogram.

Han har alltid älskat att tävla. Genom åren har det varit sporter som fotboll, bordtennis och innebandy som lockat Alexander Johnsson. Och när han skulle söka till gymnasiet var det just möjligheten att tävla som var pusselbiten som fick allt att falla på plats. Under ett öppet hus på Mälardalens Tekniska Gymnasium fick han upp ögonen för CNC-teknik, och föll direkt.
– Jag ville ha både teknikutbildningen och möjlighet att plugga vidare. Och jag tyckte att CNC-teknik verkade väldigt roligt. När jag hörde att det fanns möjlighet att tävla i det också så kändes det ännu mer rätt. Det bidrog till att jag valde den inriktningen. Jag är verkligen en tävlingsmänniska, säger Alexander och ler.
Han har just tagit emot guldmedaljen i SM-tävlingarna i CNC-svarvning, som i år arrangerades av Skärteknikcentrum, på Linnéuniversitetets utbildnings- och forskningscentrum, Epic. Andraplatsen gick till Hugo Karlsson och på tredje plats kom Reza Ibrahimi.
Den tidigare Ungdoms-SM-vinnaren Alexander Johnsson har efter gymnasiet hunnit med att jobba ett år på Scania i Södertälje, innan han valde att fortsätta studera, nu på Chalmers i Göteborg.
Vad är skillnaden mellan att tävla i och jobba med CNC-teknik?
– Skillnaden på tävlingen är tidspressen. Med bearbetning generellt så krävs noggrannhet. Och så krävs det förstås ett intresse för att bli bra överhuvudtaget.
Hur var det med tävlingsneverna?
– Jag vet att jag kan svarva, men det var ändå nervöst. Dagen innan testkörde vi, och då gjorde jag alla fel man kunde göra. Men då var det gjort, och på tävlingen kände jag att det gick bra. Jag gjorde några slarvfel första dagen, men förutom det gick det bra även om det var lite stressigt andra dagen.
Vad är tjusningen med just CNC-svarvning?
– Jag tycker det är kul att skapa saker. Och det är en väldigt bra känsla när man mäter efteråt och ser att man har fått till det perfekt.
Finns det något moment du gillar mest?
– Nej, för mig handlar det mer om helheten. Från ritning till färdig detalj. Skulle man bara göra en sak skulle man tröttna på det. Programmering är inte samma sak om man inte får se resultatet, och att bara köra maskin skulle bli tråkigt i längden.
Hur ska du ladda inför VM?
– Nu har jag ett år på mig att optimera en del saker med helheten. Jag ska få hjälp av tränaren Oskar Jonsson i Emmaboda, så vi ska lägga upp ett program. Jag har hört att det ska finnas några maskiner i Göteborg som jag kanske kan låna. Sedan har jag ju min gamla skola i Södertälje som jag alltid kan åka till. Så nu blir det hårdträning. Jag är väldigt taggad!

[evc_button type=”solid” size=”full-width” font_weight=”600″ font_style=”normal” button_alignment=”center” text=”Tillbaka till industrins yrkestävlingar” custom_link=”url:https%3A%2F%2Fsktc.se%2Fframtidssakring%2Findustrins-yrkestavlingar%2F|title:00-Industrins%20yrkest%C3%A4vlingar%20%E2%80%93%20resultat||” bg_color=”#ffffff” border_color=”#64b1bb” hover_border_color=”#64b1bb” color=”#3a3a3a” hover_color=”#3a3a3a” font_family=”Arial, Helvetica, sans-serif” font_size=”16″ border_width=”3″ margin=”30px 0px 20px 0px”]