Så gick det för produktionsteknikern Maria i Yrkes-EM

Så gick det för produktionsteknikern Maria i Yrkes-EM

En tid har gått sedan Yrkes-EM 2023 avslutades och produktionsteknikern Maria Tsychkova har hunnit landa efter några intensiva tävlingsdagar i Gdansk.

September 2023

Innan sommaren tog vi tempen på Maria Tsychkova som laddade upp inför Yrkes-EM i Gdansk där hon skulle tävla inom CNC-fräsning. Nu är tävlingen avslutad och hon har äntligen hunnit landaefter tävlingens intensiva dagar.

Maria har tidigare erfarenhet av att tävla på VM, vilket var lugnande för nerverna då hon har koll hur internationella tävlingarna går till. Men lite nervös var hon trots allt.

– Såklart var jag nervös, men eftersom vi har en ”familiarization day” dagen innan tävlingen så kunde jag lugna nerverna rätt så mycket. Den dagen får vi se och testa allt vi använder under tävlingen, säger Maria Tsychkova.

Tävlingen var uppdelad i tre olika moduler, där en modul var ”produktion run”. Det innebär att de tävlande skulle producera liknande detaljer. I en annan modul ingick ”customer change” där de efter en timme fick en förändring i ritningen.

– Alla tre modulerna började med programmering i Mastercam, där vi på två moduler redan fick STEP-filer men på den sista fick vi rita upp detaljen och extrudera den. Vi hade antingen en och en halv eller två timmar på programmeringsdelarna. Därefter skulle detaljerna produceras och då hade vi antingen tre eller fyra timmar på oss.

Förra året var landslaget uppdelat i flertal länder och platser, men i år var alla samlade, något som gav Maria mycket energi.

– Det ger verkligen extremt mycket energi att tävla på samma plats som resterande delar av laget, det fick en absolut att kämpa ännu lite hårdare.

Men hur gick det i tävlingen, kammade du hem något pris?

– För min del blev det en poäng på över 700 vilket gav mig en ”medallion for excellence”, vilket tilldelas till de som placerat sig över hälften av deltagarna. I vårt fall var vi då 14 tävlande och tre personer hamnade på pallen och fyra fick en ”medallion for excellence”.

Maria kom hem en medalj rikare och är nöjd över sitt deltagande.

– Såklart hittar man alltid något man kunde gjort lite bättre, men är ändå helt klart nöjd med det jag presterade och nästan viktigaste av allt så hade jag extremt kul nere på tävlingen. Sen är det såklart roligt att min prestation ledde till en medalj och det är extra roligt att kunna avsluta min tävlingsresa på så vis, säger Maria Tsychkova.

Maria Tsychkova. Foto: WorldSkills

Text: Emma Norén Mårtensson

Det här är en artikel från Verkstäderna.