Ungdoms SM i CNC-teknik

Ungdoms-SM i CNC-teknik 2019 – FINALVECKA

Åtta lag gör upp om titeln att bli svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingen är uppdelad i kvartsfinaler (tisdag och onsdag), semifinal (torsdag) och final (fredag). Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning. Tävlingen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, Europas ledande underleverantörsmässa. Här samlas årligen runt 1 200 utställare från cirka 30 länder. 2018 besöktes mässan av närmare 15 000 besökare. Mässan är öppen tisdag 12 november till fredag 15 november och under samtliga dagar pågår Ungdoms-SM.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020 i Helsingborg/Jönköping och tävlar om två platser i WorldSkills, 22-27 september 2021 i Shanghai, Kina.

Tävlingen går ut på att efter en ritning programmera en CNC-styrd svarv och producera detaljer. Detaljerna poängsätts efter mått inom toleranser. Även en del felsökning och andra teoretiska inslag finns med under tävlingsdagarna.

I januari öppnar anmälan till Ungdoms-SM 2020. Lagen består av två personer och tävlingen riktar sig i första hand till elever i årskurs två på industritekniska gymnasiet, men även teknikprogramselever är välkomna att anmäla sig.

Så går tävlingen till

Steg 1
Den första deltävlingen genomförs under april/maj och består av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Ett lag från varje klass går vidare till steg 2.

Steg 2
Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre.

Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan.

Steg 3 – final
I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingen är uppdelad i kvartsfinaler (tisdag och onsdag), semifinal (torsdag) och final (fredag). Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning.

Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, Europas ledande underleverantörsmässa. Här samlas årligen runt 1 200 utställare från cirka 30 länder. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM där deltagarna gör upp om två platser till WorldSkills.

Läs mer om Ungdoms-SM i CNC-teknik 2019

Mälardalens Tekniska Gymnasium, Södertälje, segrare i Ungdoms-SM i CNC-teknik 2019
Möt semifinalisterna inför Ungdoms-SM i CNC-teknik
Möt en av tävlingens viktiga partners – Verktygssliparna i Alvesta engagerar sig för framtiden
Möt en av tävlingens lagledare Jan Mikaelsson Strömbackaskolan, Piteå

Partners

Ungdoms-SM i CNC-teknik arrangeras av Skärteknikcentrum som också samarbetar med ett stort antal partners. Företag och organisationer som ser stor nytta på kort och lång sikt att vara med i detta viktiga, roliga och stimulerande arbete för och med ungdomar.