Ungdoms-SM i CNC-teknik 2018

Efter en vecka med intensivt tävlande stod det tillslut klart att Albin Alexandersson och Hugo Karlsson från Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda tog hem första placeringen i tävlingen. De kommer tillsammans med Vicktor Thillman och Gabriel Ljung från SKF Tekniska Gymnasium att tävla vidare i Yrkes-SM 2020.
För att ta sig hit har de besegrat ett 20-tal andra skolor och ett 70-tal lag. Utslagningen började redan i våras och i tre steg har de tävlat sig fram till den avgörande finalen.

Tävlingen går ut på att efter en ritning programmera en CNC-styrd svarv och producera detaljer. Detaljerna poängsätts efter mått inom toleranser. Även en del felsökning och andra teoretiska inslag finns med under tävlingsdagarna.

De går redan nu att anmäla lag till nästa års tävlingsomgång. Lagen består av två personer och tävlingen riktar sig i första hand till elever i årskurs två på industritekniska gymnasiet, men även teknikprogramselever är välkomna att anmäla sig. Anmälan görs här.

Så går tävlingen till

Steg 1
Den första deltävlingen genomförs under april/maj 2019 och består av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor ur Industriteknik BAS och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Ett lag från varje klass går vidare till steg 2.

Steg 2
Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september 2019. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre.

Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan på Elmia Subcontractor i Jönköping 12 – 15 november 2019.

Steg 3 – final
I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingen är uppdelad i kvartsfinaler (tisdag och onsdag), semifinal (torsdag) och final (fredag). Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning.

Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, Europas ledande underleverantörsmässa. Här samlas årligen runt 1 200 utställare från cirka 30 länder. Mässan är öppen tisdag 12 november till fredag 15 november. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020, i Helsingborg/Jönköping där deltagarna gör upp om två platser i WorldSkills i Shanghai, Kina, 2021.

Partners

Ungdoms-SM i CNC-teknik arrangeras av Skärteknikcentrum som också samarbetar med ett stort antal partners. Företag och organisationer som ser stor nytta på kort och lång sikt att vara med i detta viktiga, roliga och stimulerande arbete för och med ungdomar.