Vi lär av varandra

Photographer

Chris Schmidt

Ordförande Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige

Riksföreningen Skärteknikcentrum Sveriges ordförande:
Vi lär av varandra

Kunskapsutbyte medlemmar emellan och ett internationellt samarbete för kompetenshöjning i branschen. Det är några av de saker som Skärteknikcentrum Sveriges nya ordförande Chris Schmidt ser som styrkan i föreningens framtid.

Till vardags är han vd för det innovativa företaget WhizCut of Sweden.

Text: Karin Wallén
Foto: Jonas Backman

När vi når Chris Schmidt på telefon befinner han sig i Sydkorea, där han besöker distributörer – något han försöker göra någon gång per år, åtminstone i de mest aktiva av det fyrtiotal länder som företaget jobbar med. Däremellan ser han till att besöka de viktigaste mässorna i Italien, Tyskland och USA. Det är med andra ord ingen överdrift att säga att Chris Schmidt och WhizCut of Sweden rör sig på en global marknad, på flera sätt.
På dotterbolaget i USA jobbar tre personer, och på det i Hongkong finns fem anställda. Båda dessa är försäljningsbolag. I Thailand, där företaget har tjugo anställda, jobbar man även med slipning. Men huvudkontoret, med nio anställda, ligger i Helsingborg.
Här har uppfinningarna haglat genom åren, och gett upphov till flera patent. Idésprutan bakom de många problemlösningarna är företagets grundare, Erik Schmidt; Chris far som idag är 76 år. Den första stora idén kom för mer än tjugo år sedan, då Erik skapade ett system för att kunna utföra snabba byten av vändskär i längdsvarvar.
– Tidigare har man behövt ta ut hela hållaren ur maskinen för att byta skäret. Vi var bland de första med att lösa det problemet. Och de senaste åren har vi haft ett nytt patent ungefär vartannat år. Eftersom vi agerar på den amerikanska och globala marknaden är det extra viktigt med produktskydd, säger Chris Schmidt, som beskriver sin far som en ”grym uppfinnare”.
– Han har alltid varit finurlig. Ibland vaknar han tidigt på morgonen med helt nya idéer. Det är han som är idésprutan, medan andra numera hjälper till och ritar upp dem.
– Och så är det jag som ska försöka sälja det, tillägger han med ett skratt.

Engagerad sedan länge

Familjeföretaget har alltid haft en stor plats i Chris liv. Även när han studerade på universitetet (mestadels ekonomi, men även entreprenörsskap, management, matte och programmering), tog han hand om bokföringen, och ägnade somrarna åt att ”böja skruvar”.
Erfarenheten går med andra ord långt tillbaka, och genom åren har han engagerat sig mycket – bland annat i styrelsen för tidigare MTAS, nu SVMF, Sveriges Verktygsmaskin Förening.
Det är en förening vars europeiska organisation har stora muskler och stort inflytande. Därifrån har Chris tagit med sig erfarenheter och kunskap som han hoppas kunna ha nytta av även i arbetet med Skärteknikcentrum Sverige. Och naturligtvis är också Skärteknikcentrum Sverige medlem i den internationella organisationen Syndicat International du Décolletage (SID), en stor tillgång som ska utnyttjas på bästa sätt.
– Basen inom SID har en hel del gemensamt, det är länder som USA, Tyskland, Spanien, Schweiz. Det är inga låglöneländer, och alla har idag svårt att rekrytera kompetent personal. Jag tror man kan jobba mer internationellt för att hitta lösningar på det, säger Chris.
Redan idag är han imponerad över hur Skärteknikcentrum Sverige tagit stora steg mot framtiden genom att utveckla validerings- och certifieringsverktyget CNC Teknik2017 och drivit fram Svensk industrivalidering – vars modell nu används på olika testcenter i Sverige.
– Problemet har ju varit att kunskapen som eleverna får på sina utbildningar inte har varit rätt för företagen. Det har varit spridda skurar av vad de kan och inte. Nu har branschen fått säga vad man verkligen behöver av en maskinoperatör, och den kompetensen kan mätas genom valideringen.

Lyssnar på medlemmarna

WhizCut som företag är av ett lite annat slag än Skärteknikcentrum Sveriges originalmedlemmar – rollen är snarare den som leverantör till merparten av medlemsbasen.
– Som ordförande kommer jag nog att lyssna extra mycket på medlemmarna just för att jag inte kommer från en traditionell mekanisk verkstad. Vi sysslar ju med slipning istället för svarvar och fräsar.
Hur vill du att Skärteknikcentrum Sverige ska utvecklas?
– Vi ska utvecklas till det medlemmarna behöver. Det kan finnas många anledningar till att man vara med i en branschförening. Allt ifrån att man vill ha hjälp med praktiska frågor, till att det är ett varumärke att skylta med och ett nätverk med trevliga människor och middagar. Men jag tror också att det finns fler tunga ämnen som man kanske inte har pratat så mycket om. Vi måste lyssna både på medlemmar, och de som inte är det än, men kan bli.
Vad kan ett litet företag ha att vinna på att vara medlem?
– Nyttan av att lära sig av alla andra. Det är en kunskap du inte kan få någon annanstans. Engagera dig så mycket du vill, och lär dig massor. Jag har lärt mig enormt mycket av andra medlemmar. Dels saker jag kan ha nytta av i vår egen produktion, men också när det gäller att förstå hur våra kunder tänker.
Hur känner du inför uppdraget?
– Jag satt i styrelsen i ett par år innan det här och därför kan jag säga att Skärteknikcentrum Sverige har en fantastiskt imponerande personal och styrelse som också gör att styrelsearbetet blir väldigt kul. Det är en ära att få representera föreningen. Och det är väldigt lärorikt.

Chris Schmidt
Ålder: 39 år
Familj: Hustrun Anna, som även är marknadsansvarig på WhizCut. Sonen Julian, 5, och dotter Dahlia, 4.
Bor: Höganäs
Yrke: Vd för WhizCut of Sweden
Roll i SKTC: Ordförande
På fritiden: Reser, spelar padel, umgås med familjen.