Ledamot med kompetens i sikte

Photographer

Andreas Thoresson

Ledamot Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige

Ledamot med kompetens i sikte

Andreas Thoresson, vd för Roslagsverkstäder, är ny styrelseledamot i Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige.
Han är andra generationens ägare av familjeföretaget, men har också erfarenhet från både vårdarbete och it-branschen. Nu ser han fram emot att vara med och höja kompetensen i Sveriges verkstadsindustri.

Text: Karin Wallén
Foto: Carita Holmberg

Grattis till platsen i styrelsen – hur känns det?
– Jag blev jätteglad att bli tillfrågad! Jag hoppas jag kan bidra med mina erfarenheter från ett litet företag, vad jag lärt mig i vår verksamhet. Jag har ett perspektiv från Stockholmsregionen, och jag tror jag kan vara ett bra bollplank i styrelsefrågor.

Du har vuxit upp med familjeföretaget som tog över med din bror Jonas 2007. Men vad har du för annan arbetserfarenhet?
– Jag har jobbat mycket i sjukvården. Det var där jag började. Jag utbildade mig till underskötare och mentalskötare och jobbade med det i fem år och trivdes jättebra. Men det var mycket vikariat. Jag tänkte utbilda mig till sjuksköterska, men på den tiden fanns inga fasta jobb. Det var anställningsstopp, man fick hoppa runt, och det passade inte mig. Men jag gillade att jobba med människor. Det är nog i grund och botten det som är min starka sida. Senare jobbade jag i it-sektorn ett tag, och fick rikta mig mot verkstadsindustrin eftersom det var där jag hade min bakgrund genom att ha jobbat i familjeföretaget.

Har dina tidigare jobb varit till nytta för dig nu?
– Ja, som företagare får jag utlopp för att jobba med människor också. De anställda är med och deltar i planering och styrning nu på ett annat sätt än förr. Att se människan och jobba med personlig utveckling, det är jätteroligt tycker jag. Så den bakgrund jag haft mest nytta av är nog åren i vården, mer än åren i it-branschen.

Vad har du lärt dig av ditt jobb som vd för Roslagsverkstäder?
– När man har ett familjeföretag med några anställda är det en stor del av ens liv Men jag har också familj och ett vanligt liv som andra människor. Det ska också skötas. Och jag har lärt mig att det går faktiskt går att kombinera. Nyckeln är att låta alla vara delaktiga, så att de anställda känner ansvar och vilja att vara med. Förr förväntades chefen dra i alla förbättringar, nu är vi fler som är med och styr båten. Det är mycket roligare att jobba så, och det blir enklare att delegera ansvar och få tid över.

Vad gör du på fritiden?
– Jag är tränare i ett innebandylag för 14-åriga pojkar. Det är träning två dagar i veckan och match nästan varje helg. Jag är även simförälder, jag har två barn och båda simmar och spelar innebandy. Det blir rätt intensiva dagar med träningar och skjuts och skolarbete. När jag försöker vara ledig och göra nåt helt för mig själv så blir det jakt eller fiske.

Vad hoppas du att Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige ska bidra med till sina medlemmar?
– Bland annat att undersöka och utveckla vad svensk industri har för möjligheter att kompetenshöja även mindre företag. Men naturligtvis ska det också vara ett sätt att få massor av nya kontakter. Man sitter ganska ensam i sin verksamhet. Som företagare har man en ledningsgrupp, men det behövs ytterligare en grupp att prata med och utbyta erfarenheter. Mina problem är kanske inte är så unika. Då är det bra att kunna fråga andra – hur gjorde ni? Och vad hände när ni gjorde så? Man jobbar lite i sin bubbla och känner ibland att man behöver höja blicken.

Andreas Thoresson
Ålder: 48 år
Familj: Gift med Ulrika. Barnen Astrid, 11, och Arvid, 13
Bor: Täby, norr om Stockholm
Yrke: Vd för Roslagsverkstäder i Hallstavik, Norrtälje kommun. Ägare tillsammans med sin tvillingbror Jonas Thoresson
Aktuell: Ny ledamot i styrelsen för Skärteknikcentrum
Det gör mig glad: Att se mina barn växa upp.
Det gör mig arg: Girighet.