Industris yrkestävlingar Ungdoms-SM i CAD-konstruktion och CNC-teknik
Resultat Industrins yrkestävlingar Ungdoms-SM, läsåret 2020/2021
Ungdoms-SM i CAD-konstruktion 2021
1:a plats
Volvogymnasiet

Förstapristagaren Agnes Göransson från Volvogymnasiet i Skövde. Kvalificerad till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: privat.
2:a plats
Nösnäsgymnasiet

Andrapristagaren Anton Tingvall från Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Kvalificerad till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: Anders Fors.
3:e plats
Kattegattgymnasiet

Tredjepristagaren Daniel Järpe från Kattegattgymnasiet i Halmstad. Kvalificerad till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: Linda Olofsson.
Ungdoms-SM i CNC-teknik 2020 (arrangerades 2021)
1:a plats
Mälardalens Tekniska Gymnasium

Förstapristagarna Jonthan Skärberg och Hampus Nyholm från Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje. Kvalificerade till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: Johanna Österlund.
2:a plats
Vilhelm Mobergsgymnasiet

Andrapristagarna Alireza Jafari och Hussein Moballegh från Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda. Kvalificerade till Yrkes-SM i Växjö 2022. Foto: Kennert Engström
3:e plats
Finnvedens Gymnasium

Tredjepristagarna Isak Holm och Melvin Nilsson från Finnvedens Gymnasium i Värnamo. Foto: Jan-Erik Andersson.
Ungdoms-SM i CAD-konstruktion avgjord – förstapriset till Volvogymnasiet i Skövde, tack vare eleven Agnes Göransson
Text: Karin Wallén.
I Ungdoms-SM i CAD-konstruktion tävlar gymnasieelever i att rita produkter som ska fungera i verkligheten. En rolig och utvecklade uppgift, och även en bra måttstock för skolan. Det konstaterar årets vinnare – Volvogymnasiet i Skövde.
Under hösten 2020 började kvalet, följt av vårens regionfinal – och när finalen i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion hölls i maj gick förstapriset till Volvogymnasiet i Skövde, tack vare eleven Agnes Göransson.
– Jag hade ingen tanke på att jag skulle gå så långt! Men nu har det börjat sjunka in och det känns så klart jättekul att ha vunnit, säger Agnes när vi når henne på telefon på hennes praktikplats, Volvo lastvagnar i Skövde.
Tävlingen har avgjorts i flera delar, där det gäller att kunna rita en 3D-modell av en produkt, göra en fungerande ritning åt maskinoperatören, och en animation som visar hur den ska fungera. Första gången hade eleverna 3 timmar på sig att lösa uppgiften. I finalen 4,5 timmar.
– Det är väldigt tufft! Inget blir ju färdigt på tre timmar. Men det är ändå ett bra upplägg att ha, annars kan man sitta i evigheter med en detalj, säger läraren Markus Johansson Klein, som undervisar i CAD/CAM, datorstyrd produktion 2 och 3 på Volvogymnasiet.
Ungdomsmästaren Agnes Göransson tyckte dock inte att det var så farligt med tidspressen.
– Jag tyckte inte det var så jättestressigt. Jag fick en idé ganska fort och kunde utnyttja tiden väl. Den största utmaningen var nog det konstruktionsmässiga tänkandet, konstaterar hon.
– I finalen handlade det inte längre bara om hur bra man kan cadda, utan mycket om att göra en modell som ska fungera i verkligheten, så att den håller med proportioner, inte blir för tung eller för lätt, säger Agnes Göransson.
Hon har alltid gillat matte och programmering, och hade egentligen tänkt söka Teknikprogrammet på gymnasiet.
– Men jag hörde så bra saker om Volvogymnasiet. Så jag valde att gå Industritekniska programmet och har lagt till den matte, fysik och kemi jag behöver för att kunna läsa vidare. Jag gillar att få vara i verkstaden och svarva och fräsa också, att få den mixen.
Att göra bra ifrån sig i Ungdoms-SM är förstås en merit både för eleven och skolan. Men det har också andra fördelar, menar läraren Markus Johansson Klein.
– Många gillar att rita i CAD för att göra roliga former. Men i tävlingarna får man lite mer förståelse för vad CAD används till. Det knyter ihop det här med att rita något med att kunna tillverka det. Dessutom får man chansen att se hur elever från andra skolor löser uppgifterna, och om vi jobbar med ungefär samma saker i vår utbildning, säger han.
Vinnare i årets upplaga av Ungdoms-SM i CNC-teknik blev Hampus Nyholm och Jonathan Skärberg från Mälardalens Tekniska Gymnasium
Text: Karin Wallén.
Att tävla i CNC-teknik är både en kul utmaning och ett sätt att se hur skolans utbildning står sig i riket. Vinnare i årets upplaga av Ungdoms-SM i CNC-teknik blev Hampus Nyholm och Jonathan Skärberg från Mälardalens Tekniska Gymnasium.
Årets Ungdoms-SM i CNC-teknik avgjordes genom två tävlingar – ett kval och en final. I kvalet utfördes både ett teoriprov och en praktisk uppgift där de tävlande fick en ritning och sedan skulle programmera och köra en specifik detalj i en CNC-maskin. I finalen var det också teori och praktik, men den praktiska delen skickades in före tävlingsdagen den 12 maj.
– Att köra maskinen var den största utmaningen. Även om man har mycket erfarenhet blir det alltid lite osäkert. Vi fick tänka väldigt mycket kring vilka mått som skulle justeras, det är mycket som kan gå fel. Men det gick väldigt bra, konstaterar Hampus Nyholm.
Han och lagkamraten Jonathan Skärberg har gått i olika klasser och olika verkstadsgrupper på skolan, men de fann varandra snabbt i samarbetet och delade effektivt upp uppgifterna.
– En bra förberedelse var att vi fick validera oss genom CNC Teknik2017 grönt certifikat. Då fick vi arbeta med den teoretiska delen. Mycket i skolan har handlat om att tillverka, bearbeta och programmera. Men teorin behövdes på tävlingen och nu hittade vi mycket bättre i vår ”svarta bok”, verkstadshandboken.
Teknikintresset föddes tidigt för Hampus. Han beskriver sig som ”det där barnet som byggde jättemycket med lego”. Men inte vilket lego som helst utan tekniklego, med byggen som kunde röra på sig. Han lekte med olika funktioner och gjorde radiostyrda bilar. En utvecklande lek som ledde till att han så småningom sökte det Industritekniska programmet – och sedermera vann Ungdoms-SM i CNC-teknik.
Nu laddar Hampus och Jonathan om för att tävla i Yrkes-SM i Växjö i maj 2022. De deltagare som vinner då får ingå i yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Det är givetvis en merit för eleverna.
– Många på tävlingarna får arbetserbjudanden. Det kan verkligen vara en motivation, säger Johanna Österlund, som är lärare i datorstyrd produktion på Mälardalens Tekniska Gymnasium.
Hon ser Ungdoms-SM både som en kul utmaning för eleverna och som ett test både för dem och för skolan – något slags kvitto på var man står.
Skulle du rekommendera fler skolor att vara med?
– Ja, absolut! Det är en chans att lyfta industri- och teknik-utbildningarna och ett sätt att få fram sin skola och visa kvaliteten på utbildningen. Dessutom är det otroligt kul. Jag har varit med och lärt dem det de kan och det är så kul att vara med på den resan. Från när de börjar i ettan som lite försiktiga individer, till att bara gå in där och glänsa.
Vill du att din skola skall vara med och tävla nästa år?
Följ länkar till respektive sida och anmäl din skola redan idag!