Elmia Produktionsmässor 2024

14-17 maj 2024

Vi ses väl på Elmia Produktionsmässor?

Möt oss på nordens största affärsplats för produktion inom tillverkande industri. Under årets mässa hittar du oss både på Elmia Verktygsmaskiner och på Kompetens Arena. Missa inte heller att spana in vårt talarprogram.

Vi finns på plats hela veckan så tveka inte att kontakta oss om du vill boka ett möte eller bara ta en kaffe. Vi hoppas att få träffa dig där!

Följ oss

          

Du hittar oss här

circle-check-regular_web 80x80
B04:57
Elmia Verktygsmaskiner

Vi är arrangörer av SM i CNC-teknik och i år går mästerskapet av stapeln på Elmia Verktygsmaskiner. Tävlingen är en del av Yrkes-SM och våra åtta tävlande ungdomar gör upp om två eftertraktade platser i Yrkeslandslaget.

circle-check-regular_web 80x80
MG00:07
Kompetens Arena

Genom Svensk industrivalidering finns vi på plats och pratar om hur du kan jobba med branschvalidering och kompetensförsörjning på din arbetsplats. Du har möjlighet att testa på hur en branschvalidering går till och om du är pricksäker har du också möjlighet att vinna veckans pris.

circle-check-regular_web 80x80
Lyssna på våra föredrag

Missa inte våra föredrag som sker dagligen under alla mässans dagar. Du hittar talarprogramet nedan.

Talarprogram

14 maj Ⅰ 11-11.20 Ⅰ Kompetens Arena
Ny nationell yrkesutbildning inom verktygsteknik i Värnamo och Göteborg

Kompetensbehovet är stort av verktygsmakare och verktygstekniker. Vad gör vi för att lösa problemet? Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum Sverige och Niclas Stensson, Campus Värnamo samtalar om ett unikt och brett samarbete för att lösa den akuta kompetenskrisen inom verktygsteknik med inriktning service och underhåll.

15 maj Ⅰ 11-11.20 Ⅰ Kompetens Arena
Branschvalidering – hur gör man egentligen?

Svensk industrivalidering erbjuder många olika typer av branschvalidering – men hur går det egentligen till? Ulrika Elmersson och Jeannette Vånerhag från Skärteknikcentrum Sverige beskriver tillvägagångsättet.

16 maj Ⅰ 11-11.20 Ⅰ Kompetens Arena
Trendspaning: Hur kan vi möta morgondagens CNC-teknik?

Teknikutvecklingen går snabbt framåt och ställer allt högre krav på både människa och maskin. Johan Nordberg från Skärteknikcentrum Sverige och Mathias Holmqvist från Stenbergs trendspanar om CNC-teknikens utveckling och morgondagens kompetensbehov.

16 maj Ⅰ 13.30-14.00 Ⅰ Stora Scenen – Hall B
Kompetens – panelsamtal

Medverkande:

  • Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum Sverige
  • Edvard Wiberg, We Are Mountain
  • Henrik Dahlström, Handelskammaren
  • Johanna Arvidsson, Teknikcollege
  • Matts Spångberg, SVMF

16 maj Ⅰ 14-14.30 Ⅰ Stora Scenen – Hall B
Hur kan vi möta morgondagens kompetensbehov i industrins omställning?

Alla pratar om kompetensbrist och att vi måste ställa om för att kunna möta morgondagens behov. Men vad innebär det egentligen? Johan Nordberg från Skärteknikcentrum Sverige och Mathias Lundin från Svetskommisionen pratar om hur man kan jobba strategiskt med kompetensförsörjning.

17 maj Ⅰ 11-11.20 Ⅰ Kompetens Arena
Kompetensförsörjning – så mycket mer än bara rekrytering

Johan Nordberg från Skärteknikcentrum Sverige berättar om hur man kan jobba med helheten och utveckla den befintliga verksamheten.

17 maj Ⅰ 12.45-13.15 Ⅰ Stora Scenen – Hall B
Vi pratar med generation Z – inte om!

Det är lätt att prata om istället för med. Den här gången lyssnar vi och lär av de som vet bäst – målgruppen själva. Möt tre fantastiska unga förbilder som valt industri och teknik för sin framtida karriär. Lyssna på vad de har att berätta om sig själva, sina mål och vilka fördomar de möter. Har du tur får du med dig tips på hur du kan bli bästa arbetsgivaren för just den här generationen!

Medverkande:

  • Ulrika Elmersson, vd, Skärteknikcentrum Sverige
  • Maria Tsychkova (22 år) är produktionstekniker samt civilingenjörsstudent inom datateknik.
  • William Winsth (22 år) studerar till maskiningenjör och arbetar som maskiningenjör på Olsbergs MSE.
  • Harley Berglund (21 år) arbetar som kontrollsystemingenjör-assistent på Hitachi Energy och CAD-konstruktör på ABB Robotics.

17 maj Ⅰ 13.30-14.00 Ⅰ Stora Scenen – Hall B
Prisutdelning i SM i CNC-teknik, en del av Yrkes-SM

Under Elmia Verktygsmaskiner har SM-tävlingen i CNC-teknik pågått. Efter fyra dagar av tävlande har äntligen två vinnare korats. En i svarvning och en i fräsning. Var med och hylla dessa unga talanger när de får ta emot sina medaljer och sin plats i Svenska Yrkeslandslaget.